El Pla Edificant s'amplia i renovarà el 70% de les infraestructures educatives fins a 2029

L'increment en la dotació aconseguirà una inversió total de 1.700 milions d'euros

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

El Pla Edificant s'amplia amb 700 milions d'euros més, sumant una inversió total de 1.700 milions d'euros fins a l'any 2029, la qual cosa permetrà renovar més del 70% de l'arquitectura educativa de la Comunitat Valenciana.

Aquesta ampliació, que s'aprovarà aquest divendres en el ple del Consell, permetrà escometre 264 actuacions en centres educatius valencians. En concret, entre les actuacions previstes es troben 255 obres que suposaran una inversió de 461 milions d'euros, de les quals 25 es realitzaran a la província de Castelló, 64 a Alacant i 166 a València.

Des de 2015 s'han executat 352 grans actuacions, tant directament des de la Conselleria com a través de l'Edificant, de les quals 46 han sigut a la província de Castelló, 156 a València i 150 a Alacant. D'aquestes actuacions, 39 han consistit en la construcció de nous centres.

A més, actualment la Conselleria té 157 obres en marxa, de les quals 18 se situen a la província de Castelló, 79 a València i 60 a Alacant. Totes aquestes actuacions han generat més de 12.700 llocs de treball directes i indirectes en el sector de la construcció.

Nou impuls a l'FP

Així mateix, el Consell segueix amb la seua aposta de donar una nova espenta a la Formació Professional valenciana com una via directa a l'ocupació de qualitat, sent un pilar fonamental per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, el Pla Edificant contempla la construcció de sis nous Centres Integrats Públics de Formació Professional a Castelló de la Plana, Vila-real, Gandia, Dénia, Sant Joan d'Alacant i Guardamar del Segura, per als quals es destinarà 90 milions d'euros.

Finalment, s'ha previst destinar 147 milions d'euros a altres actuacions que puguen autoritzar-se en un futur, entre les quals es contempla la construcció dels tres nous conservatoris de Castelló de la Plana, amb una inversió de 28 milions d'euros.

Visita institucional al IES Clot del Moro de Algímia d’Alfara
Visita institucional a l'IES Clot del Moro d'Algímia d'Alfara

Garantir la igualtat d'oportunitats

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat que l'objectiu prioritari del Consell és "garantir la igualtat d'oportunitats" la qual cosa implica oferir una educació de qualitat, que inclou posar a la disposició dels escolars "el millor espai" i valorar la tasca educativa del personal docent.

Així mateix, ha assegurat que "sense educació no hi ha cohesió social ni cohesió territorial" i ha assenyalat que oferir les millors condicions també suposa arrelar als joves al seu territori.

De la mateixa manera, s'ha referit a la contribució del pla a accelerar el procés de construcció dels nous centres que impartien les seues classes en barracons de manera estructural i on estudiaven 8.000 xiquets i xiquetes, així com a l'"aliança" entre ajuntaments i la Generalitat per a la seua execució.

Una educació de qualitat

Per part seua, la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha assegurat que des del Consell "no fem promeses de fum". Tamarit ha assenyalat que a més de construir els centres que van nàixer en barracons "sense projecte d'antics governs", la Conselleria "ha arreglat i ampliat molts altres centres".

"Creiem fermament en l'educació pública i de qualitat, i per a dur-la a terme són fonamentals els espais on es desenvolupen els projectes educatius. I això estem fent en molts casos de la mà dels ajuntaments", ha afegit la consellera d'Educació.

"Els centres educatius que hem construït ja, els que estem construint i els planificats per al futur estan dissenyats per a ser espais humanitzats i adaptats a cada entorn i hem inclòs nous paràmetres obligatoris alineats a factors també imprescindibles: la inclusió, la coeducació i l'eficiència energètica", ha asseverat Tamarit.

Destacats