El balanç del Pla Edificant: una inversió en 276 centres educatius i més de 5.800 llocs de treball en sis anys

Amb una inversió de 76,9 milions d’euros, durant aquest curs escolar, finalitzaran les obres de 16 centres educatius nous

Guardar

Alumna durant la classe en un centre educatiu
Alumna durant la classe en un centre educatiu
Des que la Conselleria d'Educació impulsara el Pla Edificant, els centres educatius valencians s'han anat dignificant per a oferir a l'alumnat una educació de qualitat, però també en igualtat de condicions i oportunitats. Així, en aquests últims sis anys, un total de 276 col·legis de la Comunitat Valenciana s'han reformat, dels quals 44 han sigut de construcció nova. Una important inversió que, a més, ha repercutit en l'economia valenciana, generant treball en 765 empreses vinculades al sector de la construcció amb la creació de 5.871 llocs de treball.Per comarques, la de València destaca amb 127 centres educatius nous dels quals 18 eren de construcció nova i 109 millorats; seguida de les comarques d'Alacant amb 9 col·legis construïts i 98 millorats; i, finalment, Castelló amb 7 centres educatius de construcció nova i 35 millorats.No obstant això, el Pla Edificant continua implementant-se curs rere curs. De fet, actualment, en tot el territori valencià, hi ha 136 centres educatius amb obres en execució dels quals 36 són de construcció nova. Aquestes actuacions, que s'estan desenvolupant en les tres províncies de la Comunitat Valenciana – 16 a Castelló, 56 a València i 64 a Alacant – està generant la creació d'un total de 6.655 llocs de treball, així com un impuls econòmic per a 273 empreses valencianes del sector de la construcció.Del total d'actuacions en marxa gràcies al Pla Edificant, durant aquest curs escolar, estaran acabats 16 centres educatius nous amb una inversió de 76,9 milions d'euros. D'aquesta manera, les comarques de Castelló estrenaran 4 centres amb una inversió de 12 milions d'euros; en les de València es finalitzaran 6 col·legis nous amb un pressupost de 25,9 milions d'euros; i, finalment, s'estrenaran altres 6 centres a les comarques d'Alacant amb una inversió total de 39 milions d'euros.

Més inversió = Més equitat educativa

Així mateix, des de la Conselleria d'Educació, han continuat apostant per programes que, any rere any, permeten a més famílies accedir a serveis que garantisquen la igualtat en l'educació. Un exemple d'això són les beques menjador que, amb un pressupost de 73,4 milions d'euros, permetran que es beneficien prop de 140.000 alumnes i alumnes, un 5% més que en l'anterior curs escolar. Però, a més, 441.441 escolars ja participen en Xarxa Llibres, el banc de llibres gratuïts del qual es beneficien el 88% de l'alumnat de tot el territori valencià.Però no es tracta de les úniques línies de suport educatiu. I és que el nou curs ha arrancat amb un 1,9% més de places per al tram de 0 a 3 anys. En total, 67.796 places de les quals 18.186 s'han destinat a aules gratuïtes de 2 anys, repartides en 939 aules, incrementant-se significativament en zones de l'interior de la Comunitat Valenciana com una eina més en la lluita contra la despoblació.Finalment, per al curs 2021-2022, la Generalitat ha realitzat una inversió de 61 milions d'euros, la qual cosa suposa un 10% més que el curs passat i més del doble que fa sis anys, per al Bo Infantil de 0 a 3 anys. Així, gràcies a aquest augment progressiu d'aquestes ajudes no només més famílies tenen accés al tram 0-3 i la xarxa d'escoletes públiques i privades compta amb més alumnat, sinó que es continua caminant cap a la gratuïtat de l'educació en aquest tram d'edat amb l'augment dels màxims d'ajuda.En aquest sentit, si en 2015, es tractava d'una ajuda lineal de 60 € per persona beneficiària, sense tindre en compte les particularitats de cada família; ara, el Bo Infantil compta amb una ajuda mínima de 90 € i una màxima de fins a 220 €.
Destacats