L'Ajuntament de València canviarà el nom de cinc vies, en els barris de Malilla, Sant Llorenç i Tres Forques, pel de dones il·lustres, amb la condició de visibilitzar les seues trajectòries

Florence Nightingale, Antonia Gómez d'Orga, Rosalind Franklin, Amalia Fenollosa Peris i Lucia Sánchez Saornil són alguns dels noms de les dones il·lustres amb els quals es rebatejaran cinc vies a València

Guardar

Mapa de la ciutat de València
Mapa de la ciutat de València

L'Ajuntament de València ha canviat de nom a un total de 44 vies en set anys i, amb l'acord de la pròxima Comissió de Cultura, s'hauria completat el llistat elaborat des de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que recollia les propostes fetes per les associacions que formen part del Consell Municipal de les Dones i per la Igualtat, la Comissió Municipal Interàrees i dues professores especialitzades de la Universitat de València, la qual cosa suposaria 49 vies rebatejades amb noms de dones des de 2016 amb la condició de visibilitzar la seua trajectòria.

La pròxima Comissió de Cultura de l'Ajuntament de València acordarà retolar cinc vies com Florence Nightingale, Antònia Gómez d'Orga, Rosalind Franklin, Amalia Fenollosa Peris i Lucia Sánchez Saornil en els barris de Malilla, Sant Llorenç i Tres Forques. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals Glòria Tello afirmava que "en aquestes dues legislatures del govern de Joan Ribó hi ha tres línies estratègiques que hem volgut seguir a l'hora de posar noms als carrers".

En primer lloc, la retirada d'aquelles plaques amb al·lusió al franquisme, "una anomalia democràtica que incomplia la llei de la memòria històrica, que feia ja anys que s'havia aprovat, però que l'anterior govern del Partit Popular no havia volgut aplicar", explicava Tello. D'altra banda, la regidora insistia que s'ha apostat per l'escolta ciutadana amb la condició de "fer partícips als veïns i les veïnes, a les associacions i a les entitats més representatives". A més, "d'aquesta manera i progressivament es pretén visibilitzar a dones rellevants per les seues contribucions en diferents àmbits, s'incrementa l'escàs percentatge d'espais de la ciutat amb noms de dones il·lustres i es compensa gradualment aqueixa evident desigualtat i discriminació", exposava.

Les vies de la ciutat de València que seran rebatejades compten amb pocs habitants, amb la condició de causar les menors molèsties possibles des del consistori. Pel que, en Malilla, canviarà el seu nom el carrer Sector Font Sant Lluís E, que passarà a enaltir a Florence Nightingale, pionera en infermeria professional; el carrer Riu Eresma 14, que passarà a designar-se pel nom de la científica que va ajudar a entendre l'ADN, Rosalind Franklin; així com, el camí d'Almenar 16, que recordarà a Amalia Fenollosa Peris, qui va ser poeta i escriptora romàntica durant el segle XIX espanyol, i sòcia de mèrit del Liceu de València en 1943.

Altres barris valencians on s'efectuaran canvis són Sant Llorenç i Tres Forques. En el primer, es canviarà de nom al carrer Sant Genoveva Torres 21 per Antonia Gómez d'Orga, propietària d'una de les impremtes més famoses a València al llarg del segle XVIII. Mentre que la plaça Llombai 13 del barri de Tres Forques es rebatejarà com Lucia Sánchez Saornil, il·lustre poeta i activista anarco feminista, que es va traslladar a València en 1948, ciutat on va passar la resta dels seus dies.

Arxivat a:

Destacats