Ajuntament i sindicats acorden renovar l'acord laboral del personal de València fins a finals de 2023

Guardar

L'equip de govern municipal i els representants sindicals en la signatura de l'acord laboral vigent
L'equip de govern municipal i els representants sindicals en la signatura de l'acord laboral vigent

L'alcalde de València, Joan Ribó, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i els representants de les cinc organitzacions sindicals integrants de la Mesa General de Negociació de l'Ajuntament de València, UGT, CCOO, CSIF, STAS-Intersindical i SPPLB, han signat aquest dimecres la renovació de l'Acord Laboral vigent per al personal municipal funcionari i laboral, per la qual es prolonguen les condicions del conveni en vigor fins a desembre de 2023. La Corporació i les organitzacions sindicals han decidit per unanimitat procedir a la renovació de l'acord laboral vigent, amb la qual cosa es dona cobertura als dos mandats.

Després de l'extinció de l'actual acord a finals de 2023, es procedirà a la negociació d'un nou text que regirà les condicions laborals en el període 2024-2028. L'alcalde ha recordat, de fet, que l'actual text ja va ser fruit d'un acord unànime de les organitzacions sindicals amb la Corporació l'any 2016. El conveni prorrogat "ja recollia tot un catàleg de nous drets i regulació dels ja existents, que ha satisfet les necessitats de les i els empleats públics, i que va posar les bases per al desenvolupament de les polítiques de personal que ha vingut desenvolupant l'Ajuntament de València", ha explicat Joan Ribó, que ha assenyalat que aquestes polítiques "s'han traduït en un fort increment del personal públic, en el reforçament de les polítiques públiques i servicis a la ciutadania, en la implementació de la carrera professional horitzontal i en les polítiques de formació del personal al servici de l'Ajuntament, entre altres aspectes", ha subratllat l'alcalde.

Per part seua, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha assenyalat que "aquest acord va suposar un canvi de paradigma respecte a l'anterior conveni de 2012, l'única garantia del qual era no acomiadar cap treballador o treballadora". "El conveni que ara prorroguem va ser un conveni revolucionari –ha subratllat- que va canviar radicalment les condicions laborals i la política de gestió de persones". "I que a més –ha afegit- ha permés 'desprecaritzar' les condicions laborals del personal municipal, al mateix temps que implantar un sistema pioner de carrera professional, i innovar en les polítiques de personal, en les àrees de productivitat, promoció, mobilitat, formació i motivació, fonamentalment", ha afegit la regidora. "Ha sigut un acord del canvi i de la recuperació de drets, i un acord històric i modèlic, que està plenament vigent", ha assegurat.

Mesures innovadores en la gestió del personal

Notario ha detallat "les mesures innovadores en la gestió de personal que ha implementat el Govern de Joan Ribó al llarg d'aquests anys, posant en el centre les i els treballadors, la qual cosa ha fet del nostre ajuntament un referent per a altres administracions", ha afirmat.

Entre els assoliments de l'acord en vigor, Notario ha destacat l'increment de la plantilla municipal en més de 400 persones des de 2016, el disseny d'un pla de formació amb un pressupost quadruplicat, l'aprovació d'ofertes d'ocupació cada any, l'aprovació d'un protocol de teletreball inspirat en altres administracions públiques europees o mesures pioneres com les implantades durant la pandèmia o en el procés de consolidació de les places ocupades per personal interí.

Finalment, la regidora de Gestió de Recursos ha agraït "la disposició dels sindicats per a arribar a l'acord", i ha destacat que, de nou, la signatura haja sigut unànime, "com en 2016, alguna cosa que no succeïa en aquesta casa des de feia molts anys".

Han signat l'acord els representants de les cinc seccions sindicals municipals: Arantxa Millán, d'UGT; Mari Carmen López Rubio, de CCOO; José Vicente Tarazona, de CSIF; José Luis Boix, de STAS-Intersindical; i Jesús Santos, de SPPLB. En nom de tots ells ha intervingut Arantxa Millán, qui ha agraït "la predisposició de la Corporació per a negociar amb nosaltres sobre tots els temes en les diferents meses de negociació, i també la via oberta de diàleg que ha sigut satisfactòria cent per cent, i per la qual hem arribat al millor acord al qual podíem arribar". "Tenim un molt bon conveni, ateses les circumstàncies en les quals ens trobem –ha afirmat la representant sindical- un acord unànime que és molt positiu per a tots els treballadors i treballadores de l'Ajuntament de València".

L'acord unànime de la Mesa General de Negociació implica la renovació del vigent Acord Laboral fins al 31 de desembre de 2023, i contempla dos acords importants "per a continuar avançant en la millora i eficàcia de la gestió municipal i una millor qualitat de l'atenció i prestació del servici públic", en paraules de la regidora Notario. En primer lloc, en el context del desenvolupament de la carrera professional horitzontal iniciada en 2017, es posarà en marxa, a partir del mes de maig, la implementació dels factors 2 I 3 d'avaluació de l'acompliment del personal funcionari de manera individualitzada.

El factor 2 (Pla de Millora Individual) consisteix en l'avaluació de l'assoliment de les accions de millora fixades en una entrevista professional prèvia, mentre que el factor 3 es refereix a l'avaluació de l'acompliment i valorarà la professionalitat o apreciació de la conducta laboral en l'exercici de les tasques, funcions i responsabilitats assignades, mitjançant el sistema de gestió per competències.

La primera avaluació d'aquests dos factors, que serà de caràcter anual, es referirà al període maig de 2022-abril de 2023, i la seua posada en marxa suposarà un increment per a totes les categories professionals del personal i els diferents Grups de Desenvolupament Professional (GDP) de 100 euros mensuals des del GDP1 al GDP4, i de 60 euros mensuals per als treballadors públics integrats en l'Escaló de Progressió de Grau número 3 del GDP0.

D'altra banda, l'acord de la Mesa inclou la revisió de les Instruccions i Circulars que han regit la concessió dels diferents permisos de reducció de jornada a fi d'introduir els canvis normatius que s'han produït des de l'entrada en vigor de l'Acord Laboral, i la revisió de les possibles disfuncionalitats que s'han pogut produir a conseqüència de les diferents regulacions legals.

L'alcalde, Joan Ribó, ha conclòs l'acte de signatura de l'acord manifestat "l'aposta clara d'aquest govern per a millorar la qualitat de vida laboral del seu personal, l'actiu més important d'aquesta administració, com a eina per la millora alhora de la qualitat dels servicis a la ciutadania, amb la implantació d'unes polítiques de personal centrades en les persones i gestionades amb transparència i rigor, que han situat a la nostra administració com un referent en gestió de persones. Cuidant les persones de dins –ha subratllat- millorem la qualitat del servici a les persones de fora".

Destacats