Agricultura torna al Mediterrani 32 tortugues boves nascudes en El Saler amb un missatge de vida i futur

Guardar

tortugas bobas
tortugas bobas

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural, Elena Cebrián, ha expressat el seu agraïment a les persones i organitzacions que han contribuït a cura del niu de tortuga bova (Caretta caretta) trobat en la platja de les Palmeretes de Sueca, del que este dilluns, a les 20.00 hores, s'alliberen 32 de les cries nascudes.

Per a Elena Cebrián, estes xicotetes tortugues excepcionalment nascudes a València però d'origen llunyà, viatjaran a través del Mediterrani "amb un missatge de vida, futur i esperança de què els valencians som afortunadament partícips com volem ser solidaris amb les persones que arribades des de l'altra vora reclamen la nostra ajuda". Ha subratllat que, des dels organismes públics, s'ha d'apostar decididament per fomentar, canalitzar i optimitzar la sensibilitat creixent que existeix en la societat cap a la protecció de la biodiversitat i, en particular, i, del patrimoni natural que ens és propi.

En esta ocasió, han participat un centenar de voluntaris de l'ONG Xaloc que s'han rellevat per a atendre el niu 24 hores al dia; experts de la Universitat de València, de la Universitat Politècnica de València, que van traslladar el niu a un emplaçament més segur en la platja de la Punta en el Parc Natural de l'Albufera; de l'Oceanogràfic, que va mantenir en les seues incubadores part dels ous; l'Exèrcit, que va prestar material de campanya al campament; el Parador Nacional d'El Saler, que va facilitar suport logístic i la manutenció dels voluntaris; l'empresa Decathlon, que va subministrar part de l'equipació dels voluntaris; així com l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, la Fundació Global Nature, la Guàrdia Civil (Seprona) i els ajuntaments de València i Sueca.

A banda de les 32 de les cries de tortuga marina alliberades, les 15 restants s'acolliran en les instal·lacions de l'Oceanogràfic durant el seu primer any de vida, per al seu engreixament i l'enduriment de la closca. S'alliberaran amb emissors via satèl·lit per al seu seguiment posterior.

A l'acte assistiran la consellera Elena Cebrián, representants de l'Ajuntament de Sueca, de la Universidat de València, de la Universitat Politècnica de València, de l´Oceanogràfic de València i els voluntaris de l'ONG Xaloc que han cuidat el niu des de principis del mes de juliol.

El niu, que contenia 88 ous, va ser detectat el passat 30 de juny en la platja de les Palmeretes de Sueca, activant-se el protocol d'actuació de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural, que junt amb la Universitat de València i l'Oceanogràfic van decidir traslladar-ho a una platja menys concorreguda i segura, la platja de la Punta en el Parc Natural de l'Albufera. 18 dels ous es van traslladar a una incubadora de l'Oceanogràfic per a garantir la seua viabilitat i van començar a fer eclosió el 23 d'agost.

La nit del 6 al 7 de setembre van nàixer 21 exemplars del niu de la platja de la Punta i, l'endemà, 16. En total han nascut 47 tortugues (37 en la platja i 10 en la incubadora) , pel fet que els 41 ous restants no estaven fecundats.

És la quarta vegada que una tortuga marina posa ous en les costes de la Comunitat Valenciana i una de les poques vegades que ho ha fet a Espanya des de fa almenys 200 anys. I amb este niu de Sueca és el tercer any consecutiu que esta espècie instal·la el seu niu en la Comunitat.

Les tortugues marines constitueixen un grup d'animals molt amenaçats i amb importants problemes de conservació i, per això, estan protegides per diversos convenis internacionals així com per la legislació nacional i autonòmica valenciana. La tortuga bova (Caretta caretta) és quasi l'única espècie de tortuga marina present en el Mediterrani Occidental.

Des de 1991 el Centre de Recuperació de Fauna 'La Granja' d'El Saler, adscrit a la conselleria, i l'Oceanogràfic de València han acollit més de 400 tortugues boves adultes, la majoria d'elles amb lesions.

Arxivat a:

Destacats