L'AECC vol prohibir el tabac als jardins de Vivers

L'associació ha iniciat una campanya per a frenar el consum de tabac en espais a l'aire lliure

Guardar

Porta dels jardins de Vivers a València
Porta dels jardins de Vivers a València

L'Associació Espanyola contra el Càncer ha iniciat hui 26 de maig una campanya de recollida de signatures per a aconseguir la prohibició de fumar en 44 punts turístics a l'aire lliure d'Espanya, entre els quals destaquen els jardins de Vivers a València, el parc del Retir a Madrid, el parc de la Ciutadella a Barcelona o la plaça Major de Castelló. Al mateix temps, en aquesta prohibició també entrarien algunes platges, terrasses o zones universitàries.

Juntament amb altres associacions i entitats, l'AECC està lluitant per a assolir una ampliació de la Llei Antitabac de l'any 2010 que incloga la prohibició de fumar en llocs a l'aire lliure, entre els quals s'incloguen terrasses, platges, parcs o altres llocs freqüentats per xiquets, a més d'incrementar el preu dels paquets amb l'aplicació de nous impostos i la prohibició de fumar en els cotxes si a bord viatgen xiquets o dones embarassades.

Recentment, es van publicar dades de l'Observatori de l'AECC que indicaven que més d'un 90% de les terrasses d'hostaleria d'Espanya contenien nivells de nicotina perjudicials per a la salut. El fum del tabac no s'esfuma, sinó que es queda suspés en l'aire i és especialment perillós en llocs on sol haver-hi xiquets, com a parcs, jardins o espais tan coneguts com els que es recullen en la nova campanya de la AECC. En aquestes dades també venia recollit que un 72% dels xiquets estan exposats a aquest fum ambiental, la qual cosa multiplica les seues possibilitats de desenvolupar infeccions respiratòries, asma o fins i tot càncer de pulmó.

L'augment dels impostos per paquet de tabac és una mesura que l'associació proposa a manera dissuasiva per a tots els fumadors i fumadores del país (més de 8 milions a Espanya), però especialment perquè els joves no compren tabac. S'estima que almenys un 9% d'adolescents entre els 14 i 18 anys fuma cada dia, i també s'ha calculat que 14 anys és l'edat mitjana a la qual els joves comencen a fumar.

Amb l'ampliació de la Llei Antitabac, l'Associació Espanyola contra el Càncer vol aconseguir, en sintonia amb la Unió Europea, que en 2030 tinguem la primera generació lliure del fum del tabac, o cosa que és el mateix, aconseguir la primera generació que als seus 18 anys no haja fumat mai.

Arxivat a:

Destacats