"Actualment, l'accés del pacient al metge és bastant infranquejable"

Parlem amb la presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària sobre la situació actual d’Atenció Primària

Guardar

Atenció telefònica en un centre de salut
Atenció telefònica en un centre de salut

Atenció Primària s'ha plantat. La forta pressió assistencial que estan patint els centres de salut ha provocat que des del Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (FOMAP-CV) reivindiquen millores que els facilite dur a terme una assistència sanitària de major qualitat que l'actual.

Després de la reunió mantinguda amb la Conselleria de Sanitat la setmana passada, FOMAP-CV no només va lamentar que "els terminis per a l'execució de mesures de millora continuen dilatant-se en el temps", sinó que va anunciar que s'havia dut a terme una queixa davant el Síndic de Greuges per les condicions de treball i la falta de mesures per a pal·liar la situació actual que s'està vivint en Atenció Primària.

"Sanitat està treballant en la millora de l'Atenció Primària, però els temps que maneja no són els que la situació requereix"

De moment, des del Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana s'ha llançat una sèrie de recomanacions, dins del marc legal, per a resoldre dubtes de metges i pediatres. Sobre això hem parlat amb Mª Ángeles Medina, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SVMFYC).

"Si bé és cert que la Conselleria de Sanitat està treballant en la millora de l'Atenció Primària, els temps que maneja no són els que la situació requereix. Entenem que ells pateixen del mateix mal que nosaltres patim que és la burocràcia, però el pes del dia a dia de les consultes recau sobre nosaltres. En la reunió se'ns va transmetre terminis més delimitats d'algunes de les reclamacions que féiem, com la remuneració de les hores extra, la paga extraordinària pel sobreesforç Covid o el tema dels guàrdies de seguretat, però de la resta no es va dir res. I així i tot els terminis ens van semblar llargs".

D'aquesta manera, explica, "hem tret una sèrie de recomanacions per a resoldre dubtes, a nivell legal, que tenen companys i companyes de professió davant aquesta situació crònica que s'està vivint en Atenció Primària, però cal deixar clar que són només recomanacions que t'ajuden a saber com actuar en determinades situacions, és a dir, si un company ens pregunta que si a les 15.00, després de set hores de treball sense descans, es pot anar perquè està esgotat mentalment, que sàpia que la resposta és sí. Amb això vull dir que, en el nostre horari de treball, hem de fer tot el que puguem, amb cura, amb dedicació i donant a cada pacient el temps que necessite, però també som persones".

En aquest aspecte, Medina apunta que "no volem sentir-nos culpables de la situació perquè no ho som. Som unes víctimes que dia a dia estem patint aquesta situació des del punt de vista psicològic, físic i també amb agressions verbals i físiques que s'estan produint, des de fa unes setmanes, tant en xarxes socials com a les portes dels centres de salut. Molts companys estan de baixa psicològica, i més que ho estaran. A més, molts altres estan tramitant els papers per a la prejubilació o per a anar-se'n d'Espanya o per a anar-se'n a la sanitat privada. La gent està claudicant. Llavors, davant eixa dilatació en el temps que ofereix Conselleria, nosaltres oferim aquesta resolució de dubtes perquè les mesures que sol·licitem no és que les necessitem ja, sinó que les necessitem des de fa mesos".

Com està la situació actual en Atenció Primària?

Tal com explica Mª Ángeles Medina, en l'actualitat, "el taló d'Aquil·les és l'accessibilitat. Existeix un gran embut respecte a l'atenció sanitària que podem prestar, ja que l'accés fins als metges és bastant infranquejable per als pacients. Les centraletes no només són molt antigues, sinó que tenen unes línies molt limitades que són d'entrada i eixida. Actualment, el nostre treball és majoritàriament per telèfon, i si els metges telefonem als pacients que tenim en agenda, i els pacients intentar contactar amb el centre de salut, es col·lapsa. De fet, estem utilitzant els nostres telèfons particulars per a telefonar als nostres pacients i, així, deixar lliure l'entrada de telefonades".

No obstant això, no és l'únic problema. L'altre factor que està fallant és la immediatesa. "Quan un pacient aconsegueix concertar una cita, els temps d'espera s'estan movent entre set, deu i fins a quinze dies. Ens preocupa molt deixar d'atendre dins del termini patologies potencialment greus i, sobretot, que, per aquest problema estructural, no puguem desenvolupar una assistència sanitària de qualitat".

La millor atenció, la que s'adapta a cada pacient

Des de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària s'aposta per una atenció combinada entre la presencial i la telemedicina. "Hi ha persones majors que no són tecnològics que hauran de vindre a la consulta, i hi ha uns altres que els vindrà millor la videoconferència. Però així i tot, arribarà un moment en el qual hauran de vindre presencialment perquè necessitarem realitzar una exploració en la consulta. Per això, la millor atenció és la que s'adapta a cada pacient".

No obstant això, apunta Medina, "el que estem fent ara no és telemedicina, estem atenent els pacients per telèfon. Ens van dir que aquesta situació acabaria amb l'estat d'alarma, i seguim igual. Però, a més, fa tres mesos que es va anunciar la compra d'ordinadors i webcams i encara no ha arribat res. Nosaltres el que volem, al cap i a la fi, és veure als nostres pacients i ells volen veure'ns a nosaltres".

Obrir un diàleg amb la ciutadania

El següent pas que volen dur a terme és obrir un diàleg amb la ciutadania per a "sentir-los, explicar-los les mesures que estem duent a terme per a tranquil·litzar-los i, en definitiva, comprendre'ls i que ens comprenguen", assenyala la presidenta de l'SVMFYC. Així, l'objectiu és arribar a totes les associacions de pacients i veïns per a convidar-los a participar en aquesta trobada digital. Per això, es pot sol·licitar més informació per a participar a través del correu [email protected].

"Volem expressar que tot el treball que hem fet fins ara, bé o malament, ha sigut gràcies a l'esforç de tot el personal sanitari, no perquè l'administració haja posat a la nostra disposició els millors mitjans. Volem que la ciutadania ho sàpia i, per això, estem ultimant tots els detalls per a eixa trobada virtual", ha conclòs Medina.

Destacats