Ábalos assegura que "Madrid no imposa" ampliar la V-21 i que no es pot simplificar l'impacte del port

Guardar

ampliacion_v21
ampliacion_v21

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dimecres que "Madrid no imposa res" en l'ampliació de la V-21 de València i que la declaració d'impacte mediambiental (DIA) de l'ampliació del port de València "no es pot simplificar".

Ábalos ha valorat els dos projectes, relacionats amb el seu departament, a preguntes dels periodistes després de l'acte institucional del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, al qual també ha assistit el president del PP, Pablo Casado.

Sobre la V-21, ha recordat que és una actuació que es 'va trobar' quan va arribar a l'Executiu, ja que la va posar en marxa l'anterior govern de Mariano Rajoy (PP), i que la Generalitat llavors "ho coneixia perfectament".

No obstant això, Foment va decidir "tirar avant" aquest projecte quan "podria haver-lo retardat o retirat". Ábalos també ha destacat que van tindre en compte "algunes consideracions" plantejades per Podem i Compromís, fins a rebaixar les expropiacions a 60.000 metres quadrats i introduir millores com la passarel·la en Port Saplaya, a Alboraia (València).

"M'estranya que alguna cosa que era donat suport pel govern valencià es convertisca en un problema", ha asseverat, recalcant que "Madrid no imposa res" i instant als socis de govern del PSPV --Compromís i Unides Podem-- al fet que "s'obliden d'aqueixa pel·lícula", després de la seua petició conjunta per a instar a les Corts a demanar la paralització al Govern.

Precisament, Ábalos ha recordat que Compromís va presentar en 2017 una esmena a favor de l'ampliació de la V-21, un accés que "ha tingut bastant sinistralitat" i en el qual "el Govern no ha tingut més interés de garantir la seguretat".

PORT: "ES FARÀ EL QUE S'HAJA DE FER"

Respecte a l'ampliació del port, el titular de Foment ha garantit que el Govern "farà el que haja de fer des del punt de vista legal", per al que estudiaran "si realment és necessària o no" una nova declaració d'impacte ambiental que substituïsca a la "vigent" de 2007, després dels canvis en el projecte de l'Autoritat Portuària de València (APV) adjudicat a la naviliera MSC.

Ara bé, ha posat l'accent que "no hi ha declaracions simplificades", ja que posar en marxa una nova DIA significaria "anys" de procés en el cas que "una administració pose o no pegues".

Ábalos ha defensat, fins llavors, que el seu posicionament es basa a aconseguir que l'ampliació del port "combine racionalment i responsablement el creixement econòmic i la sostenibilitat, que no són incompatibles". "Li interessa a València i a la Comunitat Valenciana", ha asseverat.

Destacats