81 vides i tones de fang, les conseqüències de la 'Riuà' de València

Els últims episodis provocats per la DANA s’han comparat amb algunes de les pitjors riuades de la història

Guardar

riada-valencia
riada-valencia

Es compleixen 62 anys de la Gran Riuada de València o, com es coneix popularment 'la riuà'. Hui, 14 d'octubre, es rememora una de les pitjors tragèdies que va assotar a la ciutat de València, i que es va saldar amb un total de 81 morts. Van ser innombrables, a més, els danys materials que es van produir. I és que després de les pluges, va començar la 'batalla del fang' que es va centrar en uns 11,2 quilòmetres quadrats de la zona urbana, on es van arribar a acumular al voltant d'1.131.000 tones de fang.

Les fortes pluges van començar l'11 d'octubre de 1957. No obstant això, amb el pas dels dies, les precipitacions es van anar intensificant. Finalment, va ser el 14 d'octubre de 1957 quan el riu Túria, que travessava la ciutat, va arribar al seu límit de capacitat, i es va produir el desbordament que va inundar els carrers de la ciutat. Només alguns dels barris més elevats es van deslliurar de l'aigua, però aquest terrible desastre va afectar no només el cap i casa', sinó també a nombrosos veïns i veïnes d'altres municipis valencians.

Arran d'aquest tràgic dia, i com a mesura preventiva, es va construir el Pla Sud, que consistia en la desviació del riu Túria pel sud i en la col·locació de les vies en paral·lel al nou llit. Així mateix, també es va dur a terme la construcció del pantà de Loriguilla. Però, seria possible una nova riuada? Hi ha veus que apunten al fet que el nou llit del Túria tindria una capacitat limitada per a suportar el cabal d'aigua que es va produir en 1957.

Els últims episodis viscuts a la Comunitat Valenciana a causa de la DANA també han fet reviure episodis d'inundacions, que s'han quedat marcats al llarg dels anys. En aquest sentit, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) catalogava la riuada que es va produir, aquest mes de setembre, amb el desbordament del riu Segura, com "la més catastròfica en els últims 70 anys". De fet, Aemet l'ha comparada amb la riuada de 1879 en la qual entre Múrcia, Oriola i altres localitats de la Vega Baixa es van comptabilitzar més de 1.000 morts.

La veritat és que els efectes del canvi climàtic ja s'estan començant a notar amb episodis dràstics com els viscuts el mes de setembre passat. Així, com apunten diferents associacions, les pluges torrencials o les altes temperatures seran factors amb els quals s'haurà de bregar si no es posa ja el fre.

Destacats