2023, l'any del soterrament de les vies del tren de València

El projecte que transformarà la ciutat de València arrancarà aquest primer semestre

Guardar

Imatge del terreny del Parc Central i del futur canal d'accés
Imatge del terreny del Parc Central i del futur canal d'accés

Comença 2023 i amb ell arriba un any que serà històric per a la ciutat de València. I és que les esperades obres del canal d'accés ferroviari s'iniciaran en aquest primer semestre, el projecte més important de la ciutat en les últimes dècades que suposarà una gran transformació i un abans i un després per a la capital del Túria.

I és que aquestes obres de soterrament de les vies suposaran tota una revolució per a la zona sud de València, canviant el paisatge urbà i cosint els barris de la zona. Una actuació que suposarà una inversió que rondarà els 550 milions d'euros i que es preveu que estiga finalitzada l'any 2027.

La recent adjudicació de les obres suposa el tret d'eixida per al soterrament de totes les vies en les estacions de València Nord i Joaquín Sorolla, la prolongació dels túnels del node sud i la remodelació de l'estació de l'AVE. A més, servirà com a impuls al corredor mediterrani.

La intervenció contempla l'eliminació del conegut com a "escalèxtric" (el pont de Giorgeta) i alliberarà per complet l'espai que ara ocupa la platja de vies en superfície. Això suposarà que l'Ajuntament amplie el Parc Central i comence la urbanització del futur bulevard García Lorca, que es convertirà en un corredor verd de 49.000 metres quadrats.

Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'
Parc Central de València / Foto: Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 SA

"Tancar la ferida" que travessa la ciutat

L'alcalde, Joan Ribó, valora les millores que el projecte implica per a tota la ciutat, però especialment per al veïnat de Russafa i Malilla: "El paisatge de València canviarà per a millor i tancarem la ferida oberta que travessa València des de fa tants anys".

Per part seua, la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, afirmava fa uns dies que "es tracta de l'obra més important que tindrà la nostra ciutat, amb un impacte directe en molts barris i hem de garantir el normal desenvolupament dels serveis municipals".

L'aportació econòmica de l'Ajuntament al projecte és del 25%, de manera que, segons el conveni signat l'estiu passat entre l'administració local i autonòmica i el govern central, València abonarà 133 milions d'euros per a executar les obres. L'Estat aportarà un 50% i la Generalitat Valenciana el 25% restant. Els pressupostos municipals de 2023 inclouen una partida per a pagar la primera anualitat dels treballs.

Destacats