Un valencià de 27 anys crea 'Purple', l'únic 'traductor' del món per als pacients amb Alzheimer

Guardar

733-tercera-edad-alzheimer-2
733-tercera-edad-alzheimer-2

David Vidal Andrés, un jove valencià de 27 anys amb familiars afectats per l'Alzheimer, ha creat, al costat de l'empresa Cuidum, el 'traductor' 'Purple', l'únic del món per als pacients que pateixen aquesta malaltia.

L'aplicació, que ja es coneix com el 'traductor simpàtic de l'Alzheimer', és una eina a la qual recórrer quan els ànims es troben baixos, un dels "grans problemes" dels cuidadors i dels familiars amb malalts d'Alzheimer al seu càrrec.

I és que, segons ha explicat el creador, els insults i les ofenses que solen rebre les cures poden ser constants, hagut de, entre altres aspectes, al fet que aquesta patologia degenerativa crea al·lucinacions i modifica el caràcter dels malalts. Si a aquestes ofenses verbals s'uneix l'estrés propi d'una tasca com la cura d'una persona malalta, es poden desenvolupar casos de depressió, estrés o ansietat que poden acabar per danyar la salut física i psicològica del cuidador.

Davant aquesta situació, 'Purple' tradueix aqueixos insults, crits o acusacions que són freqüents en les persones que pateixen Alzheimer. És a dir, si, per exemple, una mare amb Alzheimer no reconeix al seu fill i li pregunta qui és, l'aplicació li dirà que la seua mare sap que és algú important però que la malaltia no li deixa recordar amb precisió. Una ajuda considerable sabent que aquestes situacions són tan freqüents com doloroses.

La idea de crear aquesta eina va sorgir després d'assistir a un esdeveniment de la GDG València ('Google Developer Group') i descobrir les possibilitats de la intel·ligència artificial, la qual cosa, sumat al coneixement del seu creador sobre els actuals reptes de les persones majors i els seus cuidadors, li va fer que acudira a Cuidum, empresa de serveis per a la cura de persones majors a domicili, els qui l'han ajudat al fet que 'Purple' arribe al màxim nombre de persones afectades.

Es pot usar aquesta eina amb l'assistent de Google i n'hi ha prou amb dir 'Ok Google, obrir traductor alzheimer' perquè un 'smartphone', 'Google Home' o una 'tablet' amb connexió a Internet i sistema Android execute la petició de forma instantània. També es pot accedir a aquesta utilitat en 'https://cuidum.com/purple'.

En tots dos casos, no cal descarregar ni pagar, i és que l'objectiu del seu creador i dels qui s'han sumat al projecte és tirar una mà a tots aqueixos cuidadors que a vegades senten que la seua labor no està reconeguda ni per les mateixes persones que reben les seues atencions.

Destacats