Un nou servei de videoxat d'atenció a la ciutadania per a persones sordes a través del 012

Guardar

trans_foto_1
trans_foto_1

La Generalitat ha engegat el nou servei Videoxat del 012 per a persones sordes, que incorpora la llengua de signes com un pas més en l'eliminació de les barreres que dificulten el dret a la igualtat d'oportunitats i a l'accessibilitat d'un col·lectiu de 128.000 persones a la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, han presentat aquesta nova iniciativa, que suposa una important millora dels canals d'informació a la ciutadania dels quals disposa la Generalitat.

Cal ressaltar que la Comunitat Valenciana és la primera autonomia que ha engegat aquest servei. Aquesta nova eina ve a sumar-se als diferents mitjans d'atenció a la ciutadania dels quals disposa la Generalitat (Oficines PROP, Guia PROP d'Internet, Telèfon 012 i GVAOberta).

La vicepresidenta del Consell ha assenyalat que l'atenció a la diversitat funcional és "una qüestió transversal en tota l'acció del Govern del Botànic perquè hem de procurar que en cada àrea s'aconseguisca la màxima autonomia personal i igualtat d'oportunitats i, aquesta iniciativa, ho aconsegueix".

Per a Oltra, el nou Xat per a persones sordes del 012 "és una iniciativa senzilla i pràctica, tan útil com necessària, facilitant la igualtat d'accés a les persones amb pèrdues auditives, atés que poden comunicar-se en la seua llengua, la llengua de signes, sense necessitat d'intermediaris".

"Es tracta d'un pas més cap a una societat inclusiva, on tots els llocs siguen de totes les persones i la diferència tinga les mateixes oportunitats", ha afegit la vicepresidenta del Consell.

En aquest sentit, Oltra ha explicat que la Direcció general de Diversitat Funcional es reforça de cara al pròxim exercici i comptarà amb un pressupost per a 2018 de 18,16 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 15,43%"

Videoxat com a element de proximitat

Per la seua banda, Manuel Alcaraz ha afirmat que, a partir d'ara, les persones que utilitzen la llengua de signes "podran posar-se en contacte amb la Generalitat a través de videoconferència per a fer consultes i gestions en comunicació directa amb un agent especialitzat, sense necessitat d'intermediaris i, per tant, accedint en plenes condicions d'igualtat".

El conseller de Transparència ha assegurat que es tracta "d'una eina més de transparència però també d'igualtat que es converteix en un element de proximitat i contacte amb la ciutadania".

Al seu torn, Alcaraz ha volgut destacar l'important paper de l'atenció a la ciutadania com a indicador essencial de qualitat en el servei públic i s'ha referit "a l'esforç realitzat per a estar a l'altura del gran increment de la demanda que ha experimentat en els dos últims anys".

D'un total de 10.166.473 atencions realitzades en 2015, s'ha passat a 22.199.858 en 2016 i, en el que va de 2017, sense explicar el mes d'octubre, aconsegueix ja les 24.167.019 atencions.

El conseller ha afirmat que aquest important increment de les atencions "ha anat de la mà d'un nivell de qualitat excel·lent", atés que les enquestes de satisfacció realitzades l'últim any situen el servei prestat per la plataforma 012 en un valor mitjà de 8,36 punts sobre 10 en la qualitat de la informació facilitada i de 8,66 punts en l'atenció rebuda per la ciutadania.

Una demanda d'informació que ha crescut de forma significativa a través de les consultes en línia en la Guia PROP Electrònica però també de manera presencial, fruit de la millora en la dotació de personal i de l'obertura de noves oficines PROP.

En aquest sentit, en els dos últims anys s'han engegat 4 noves oficines PROP a la Comunitat i en 2018 es completarà amb la de Morella, aconseguint un total de 26 en l'actualitat. En la modalitat no presencial la Generalitat ofereix el servei d'atenció a la ciutadania a través de la Guia PROP Electrònica, el portal de transparència GvaOberta i de la plataforma 012, que inclou el canal telefònic 012 i un canal de xat de text en línia, als quals ara se suma el canal de xat de vídeo en llengua de signes.

El nou xat de vídeo en llengua de signes, funciona a través de la plataforma tecnològica del 012 i és accessible des del portal web de la Generalitat, concretament en l'apartat Atenció a la ciutadania/Guia Prop. Estarà disponible de dilluns a divendres entre les 8 del matí i les 7 de la vesprada, excepte en el mes agost en el qual tindrà un horari reduït de 8 a 16 hores.

Cal ressaltar que no té cost addicional per a la ciutadania, no necessita cap tipus de programa especial, només una càmera web i connexió a internet, funcionant adequadament a través dels navegadors Google Chrome i Mozilla Firefox.

Destacats