Soler: "El portal web de geolocalització permet valorar la gran quantitat d'inversions realitzades en la Comunitat Valenciana gràcies als fons europeus"

Es poden consultar més d'un miler de projectes, les entitats beneficiàries, l'import cofinançat o el departament gestor, entre altres aspectes

Guardar

200509_foto_portal_Hacienda
200509_foto_portal_Hacienda

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat, a través de la plataforma Webex, el portal web de geolocalització de projectes cofinançats per la Unió Europea en la Comunitat Valenciana, en un acte en el qual han participat també la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, i el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo.

La posada en marxa d'aquesta iniciativa coincideix amb la celebració del Dia d'Europa, i ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre la Direcció General de Fons Europeus i la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i l'Institut Cartogràfic Valencià, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

Segons ha explicat el conseller, "aquesta iniciativa permet que visualitzem i valorem la gran quantitat d'inversions que s'estan duent a terme en la Comunitat Valenciana gràcies als fons europeus, dirigits a donar suport a la creació d'ocupació, la competitivitat empresarial, el creixement econòmic, el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans".

"Per això -ha afegit- des de la Generalitat hem volgut celebrar el Dia d'Europa posant a la disposició dels ciutadans aquesta eina informàtica que de manera clara, senzilla i pràctica fa possible que qualsevol persona puga accedir als projectes que es duen a terme en el nostre territori des de qualsevol dispositiu informàtic".

"És el moment de més Europa", ha assenyalat el conseller en la seua intervenció, que ha afegit que "és necessària una Europa de les persones, una Europa social, enfront d'una Europa basada bàsicament en el mercat i en l'economia, perquè la COVID-19, és una amenaça comuna que té conseqüències en la vida quotidiana i l'economia del conjunt d'Europa i la Unió Europea, que té davant sí el desafiament més crucial de tota la seua història, només eixirà reforçada si és capaç d'aportar solucions per a superar la crisi", ha manifestat el conseller per a concloure que "la gestió que es faça dels fons europeus per a afrontar la COVID-19 jugarà un paper fonamental en la recuperació econòmica de tots els territoris".

Portal web dinàmic

El portal web, al qual es pot accedir a través de l'adreça http://www.hisenda.gva.es/es/web/financiacion-y-fondos-europeos permet visualitzar la ubicació de projectes finançats amb els programes regionals del Fons Social Europeu i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, desenvolupats durant el període de programació 2014-2020.

Així mateix, el portal d'informació per a la ciutadania permet realitzar cerques de projectes aplicant filtres com a tipus de fons europeu del qual ha rebut el finançament, eix prioritari en el qual s'emmarca el projecte, departament gestor, província i municipi on s'ha dut a terme. A més, cal destacar que en tractar-se d'un portal web dinàmic la informació sobre projectes cofinançats serà actualitzada constantment.

La inversió realitzada en la posada en marxa d'aquest nou portal web, aproximadament 60.000 euros, és susceptible de ser cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en la Comunitat Valenciana.

Bretxa de comunicació entre la UE i la ciutadania

Amb iniciatives com aquesta es busca disminuir la bretxa existent a nivell de comunicació entre la Unió Europea i la ciutadania, tal com es destaca en la pròpia reglamentació comunitària Reglament (UE) Núm. 1303/2013.

A més, com ha recordat el conseller, la posada en marxa del portal respon a un dels objectius fixats en el Seminari d'Hivern del Consell, per al primer semestre de 2020, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, al mateix temps que dóna resposta a la mesura 3.14 de l'Estratègia de Comunicació dels Programes Operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i Fons Social Europeu de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Per a la Comissió Europea i la Generalitat Valenciana les tasques d'informació i publicitat adquireixen una categoria d'especial importància en l'aplicació de la Política de Cohesió, principal política d'inversió de la Unió Europea, de la qual formen part el Fons Social Europeu i el Fons de Desenvolupament Regional.

Un miler de projectes europeus

En el moment de la posada en marxa i publicació del mapa figuren ja geolocalitzats més de 1000 projectes europeus però hi ha bastants més que s'aniran incorporant al portal en les pròximes setmanes i mesos a mesura que es vaja actualitzant la informació.

Cal destacar que alguns dels projectes que figuren en el portal han sigut qualificats com a bones pràctiques d'actuacions cofinançades per la Unió Europea a través dels programes regionals del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Fons Social Europeu en la Comunitat Valenciana, desenvolupats durant el període de programació 2014-2020.

Alguns d'aquests projectes són l'Itinerari ciclovianant al Parc Natural de Cabanes, la reforestació del Parc Natural de Sierra Mariola o les escoles d'ocupació Et-Formem destinades a millorar l'ocupabilitat i qualificació de les persones desocupades amb dificultats d'inserció laboral o pertanyents a col·lectius vulnerables en el municipi de Bétera.

D'altra banda, el portal de geolocalització permet seleccionar els projectes en funció de l'ens gestor de les ajudes, i l'eix prioritari al qual pertanyen. En concret, els eixos prioritaris referits són la promoció de la inclusió social i la lluita contra la pobresa i qualsevol forma de discriminació; la inversió en educació i formació per a l'adquisició de capacitats i aprenentatge permanent; la potenciació de la investigació i el desenvolupament tecnològic i la innovació; la millora de l'ús i qualitat de les tecnologies de la informació i de la comunicació i l'accés a aquestes; la millora de la competitivitat de les pimes; el passe a una economia baixa en carboni en tots els sectors i la conservació i protecció del medi ambient i promoció de l'eficiència dels recursos.

Finalment, també pot ser consultada la descripció de cada projecte, la data d'inici i de finalització, la inversió programada i el percentatge de finançament europeu amb el qual ha comptat el projecte.

Arxivat a:

Destacats