El projecte Smart Mobile Energy situa el vehicle elèctric en la transició energètica

Guardar

Las Naves
Las Naves

Las Naves ha acollit la jornada de conclusions del projecte europeu Smart Mobile Energy, del qual València forma part, i en la que es va subratllar que el futur de la mobilitat sostenible a la nostra ciutat passa ineludiblement pels vehicles elèctrics, malgrat la flota baixa actual i les dificultats de les normatives per a la implantació d'aquest sistema.

Aquest projecte té com a objectiu l'anàlisi de la viabilitat econòmica i tècnica que tindrien sistemes de carregadors de vehicles elèctrics a la nostra ciutat, amb la intenció que les càrregues puguen revertir-se en la xarxa elèctrica. És el que es coneix com la tecnologia Vehicle-to-Grid (V2G).Smart Mobile Energy està inclòs en un dels programes de la plataforma europea de lluita contra el canvi climàtic Climate Kic, i el desenvolupa un consorci internacional format per entitats com l'agència britànica Cenex, la Technical Universitat de Berlín, la Universitat de València, l'Institut Tecnològic de l'Energia (València) i Las Naves.

El projecte ha demostrat que la tecnologia V2G podria ser rendible des del punt de vista tècnic i econòmic. En el cas considerat d'un gestor de càrrega amb 150 punts V2G, el període de tornada de la inversió oscil·laria entre 7 i 10 anys, amb una taxa interna de tornada de prop de 15%. A més, el desenvolupament de la tecnologia V2G permetria aplanar la corba de demanda i millorar la gestió de la xarxa de distribució, facilitant també la producció d'energies renovables descentralitzades.

No obstant això, durant la jornada, en la que s'han donat cita els membres del projecte, així com altres persones expertes en energia, s'ha conclòs que existeixen encara barreres per a l'adopció d'aquesta tecnologia a València. Entre aquests entrebancs, es troba el baix percentatge de vehicles elèctrics existent a la ciutat i les dificultats legals associades a la reglamentació actual de gestió dels llocs de recàrrega. Així i tot, el projecte subratlla que el vehicle elèctric, i el V2G en el futur, podran tenir el seu paper, en l'estratègia més àmplia de transició energètica i mobilitat sostenible de la ciutat de València i el desenvolupament dels serveis de mobilitat per als valencians.

Des de Las Naves també es participa en Climate KIC a través de Transition Cities. En aquest context recentment s'ha celebrat el Concurs Transition Cities 2016 en el qual s'han premiat tres projectes pilots innovadors d'eficiència energètica i amb enfocament social que es posaran en marxa a la ciutat de València durant aquests mesos.

Arxivat a:

Destacats