El projecte Connecta València de la Diputació, guardonat pel seu impuls de les ciutats intel·ligents

Ivan Martí, diputat d’Informàtica i Modernització: “El nostre objectiu és aconseguir una gestió més intel·ligent i sostenible a tot el territori”

Guardar

Premios2018.269.M_BELMONTE
Premios2018.269.M_BELMONTE

La XX edició dels Premis i Nit de les Telecomunicacions Valencianes ha reconegut la plataforma de ciutats intel·ligents ‘Connecta València’ de la Diputació amb el premi a la Institució Pública impulsora de les TIC’s per la seua aposta per la vertebració del territori a través de la tecnologia. El diputat de Modernització, Ivan Martí, ha assistit a l’entrega de premis que s’ha celebrat a l’Hemisfèric de València.

El diputat Martí ha agraït aquest reconeixement a l’innovador projecte de la Diputació i ha reiterat el compromís de la institució provincial en la modernització i millora dels serveis municipals. “Aplicant les noves tecnologies, els municipis podran reduir costos, oferir millors serveis als ciutadans i a més, de forma més sostenible i respectuosa amb el medi ambient”, ha afirmat.

La cita de les telecomunicacions valencianes, que ha celebrat enguany la seua vintena edició, és un esdeveniment de referència que organitzen el Col·legi oficial d’enginyers de telecomunicacions de la Comunitat Valenciana, la Generalitat, l’Escola Superior d’Enginyers de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de València i que cada any reconeix la tasca de distints agents i organitzacions de l’àmbit.

La Diputació de València és també una de les entitats participants d’aquesta cita, junt amb Àpunt Mèdia, l’Associació Valenciana d’Enginyers de Telecomunicació, Càmera València i la Universitat d’Alacant.

En aquesta ocasió, a la cerimònia s’ha entregat sis premis a les següents categories: Millor TFM en enginyeria de telecomunicació, persona destacada del sector, empresa rellevant, empresa jove o emprenedora, administració pública o organització sense ànim de lucre impulsora de les TIC, i Teleco Honoris Causa.

Connecta València: plataforma de ciutats intel·ligents

La plataforma de smart cities de la Diputació permetrà la implantació de tecnologies intel·ligents als serveis municipals i reduir la bretxa existent entre les grans ciutats i les més menudes, a més de permetre una millor gestió dels serveis per als ciutadans i aconseguir una gestió unificada a nivell intra-municipal i també inter-municipal. La estratègia de Connecta València té com a objectiu final la gestió integral de la província, per la qual cosa, la Diputació constitueix l’administració més adequada per al seu desenvolupament.

Connecta València funcionarà a través de la plataforma Sentilo, una ferramenta de codi obert desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona que respecta l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat, disminueix la dependència respecte al proveïdor i possibilita la col·laboració amb altres administracions i institucions, la qual cosa afavoreix el repartiment de costos i la possibilitat de reutilitzar els desenvolupaments ja realitzats. A més, es tracta d’una tecnologia dissenyada per a compartir la informació entre sistemes heterogenis i permet aglutinar informació de distintes fonts.

Actualment, la plataforma intel·ligent ja compta amb el compromís d’adhesió dels ajuntaments de Torrent, Paterna i Alzira en projectes que inclouen des dels sistemes d’il·luminació públics intel·ligents, els jardins i el rec, fins al recompte de persones, la gestió de la qualitat de l’aire i el soroll, la recollida de residus o els controls de pas a les vies per a escolars, entre altres.

Una vegada llesta la versió final de la plataforma, els distints ajuntaments podran integrar els seus serveis en ella, i cada consistori disposarà de la seua pròpia entitat individual per accedir de manera independent a les dades del seu municipi. Amb la tecnologia seleccionada, cada integració i desenvolupament podrà ser reaprofitat per la resta de municipis i, per tant, estalviar costos i incrementar l’eficiència del sistema.

La Diputació oferirà en aquest exercici una línia de subvencions d’un màxim de 20.000 euros per a cada iniciativa de compra e instal·lació de dispositius i sensors que presenten els municipis. Aquests dispositius s’integraran en la plataforma de la Diputació i comptaran amb un finançament mínim de la corporació provincial del 80%, amb la possibilitat d’arribar al 100%.

Destacats