El CSIRT-CV va gestionar prop de 800 incidents relacionats amb el robatori de contrasenyes en 2017

El servei inclou consells i normes d'ús segur, així com cartells, cursos online gratuïts, vídeos i tutorials de ciberseguridad

Guardar

ciberseguridad
ciberseguridad

El Centre de Resposta davant Incidències de Seguretat Informàtica de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) va gestionar durant 2017 prop de 800 incidents relacionats amb el robatori de contrasenyes a través de correus "phishing" o fraudulents denunciats per ciutadans i empreses valencianes. Una situació davant la qual el Consell ha reaccionat amb el reforçament de les actuacions contra la ciberdelinqüència i l'engegada d'un nou Portal de Conscienciació en matèria de seguretat informàtica.

Aquesta nova web (concienciat.gva.es) és de lliure accés i ha sigut dissenyada per a conscienciar a tots els ciutadans, pimes, empreses i organismes de les administracions públiques de la Comunitat Valenciana sobre la necessitat de ciberprotegir-se i prevenir ser víctima d'atacs a través de la xarxa. La plataforma naix amb l'objectiu de millorar les habilitats i coneixements de la societat valenciana en matèria de ciberseguretat, atenent fonamentalment als aspectes més pràctics.

El CSIRT-CV, dependent de la direcció general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, gestiona en primera línia la defensa enfront d'aquests atacs, entre els quals s'inclouen les esmentades quasi 800 denúncies de valencians i pimes de la Comunitat que han arribat a aquest organisme. La majoria d'aquests incidents prové de campanyes de "phishing" a entitats bancàries espanyoles amb l'objectiu de robar les credencials de banca en línia. Des del CSIRT-CV, s'adverteix que el correu electrònic és una de les principals vies d'entrada que els atacants utilitzen per a robar informació.

Des de principi d'any, el Centre de Ciberseguridad de la Generalitat s'ha enfrontat a quasi 150 incidents de seguretat relacionats amb codi nociu, que és l'intent per part dels atacants de comprometre els equips dels usuaris per a minar (emetre) criptomonedes com Bitcoin o Monero, en auge en els últims temps.

Davant aquesta situació, el Portal de Conscienciació és un nou instrument per a ajudar en la prevenció dels atacs. El portal aglutina multitud d'informació per a tots els públics, atenent diferents nivells d'edats o segons la seua formació. Així, per exemple, s'inclou informació rellevant per a mares i pares sobre com gestionar l'ús que els seus fills fan de les xarxes socials o dels dispositius mòbils, alhora que s'ofereixen guies avançades d'eines dirigides a analistes de seguretat sobre auditoria de sistemes o detecció d'amenaces.

Els continguts es troben en diversos formats, que abasten des de les infografies o cartells, utilitzats per a transmetre consells senzills, fins a cursos en línia gratuïts, vídeos o tutorials per a configurar pas a pas aplicacions, així com llibres electrònics sobre temes més amplis.

La informació arreplegada en aquest nou portal ve a complementar el contingut de la web actual del Centre de Resposta davant Incidents, www.csirtcv.gva.es, que seguirà estant en ús. En aquesta web es pot continuar consultant l'actualitat sobre ciberamenaces i riscos TIC, i seguirà sent el punt de contacte dins de la Comunitat Valenciana per a informar sobre incidents o sol·licitar una recerca.

700 alumnes al mes de ciberseguretat

Cal destacar que el llançament del nou Portal de Conscienciació del CSIRT-CV forma part del Pla Valencià de Capacitació en Ciberseguretat, impulsat pel Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana. A més, el CSIRT-CV també ofereix, a través de la plataforma de formació SAPs, prop d'una vintena de cursos en línia dirigits als ciutadans tècnics i no tècnics. Actualment són formats quasi 700 alumnes al mes en aquesta plataforma.

Arxivat a:

Destacats