Una tortuga marina pon 62 ous a la Platja Nord de Gandia

És el segon niu registrat en les costes valencianes en les últimes 48 hores

Guardar

Tortuga a la platja. Foto de Satyawan Narinedhat a Unsplash
Tortuga a la platja. Foto de Satyawan Narinedhat a Unsplash

Una nova tortuga marina ha niat a la costa valenciana, concretament a la platja Nord de Gandia, a penes 48 hores després de l'últim albirament a Dénia. Aquest segon niu, amb 62 ous, registrat en la Comunitat Valenciana ha sigut possible gràcies a la col·laboració ciutadana i ha comptat amb la ràpida acció dels serveis d'emergències i la Xarxa autonòmica de Varaments.

L'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic i els tècnics de la Universitat de València s'han traslladat fins a la platja per a protegir la zona i garantir la salut de la tortuga. Els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic li han realitzat una ecografia i una anàlisi de sang, i se li ha instal·lat un emissor satel·litari per al seu seguiment en els pròxims mesos, la qual cosa permetrà ampliar el coneixement sobre la biologia i les rutes d'aquests animals.

Com a part de la cura necessària per al desenvolupament dels ous, set d'ells han sigut traslladats a les incubadores de la Fundació Oceanogràfic. Una vegada facen eclosió, les cries formaran part del projecte 'Head-starting', que busca augmentar la seua supervivència durant els primers mesos de vida perquè aconseguisquen la grandària suficient que els permeta evitar als depredadors en la mar. Els 55 ous restants han sigut depositats en una platja protegida del Parc Natural de l'Albufera per a garantir la seua protecció.

Imatge de la tortuga de Gandia amb tècnics de l'Oceanogràfic
Imatge de la tortuga de Gandia amb tècnics de l'Oceanogràfic

La tortuga babaua (Caretta caretta), espècie comuna en aigües espanyoles, ha estat niant principalment en el Mediterrani oriental, però en els últims anys s'ha registrat una major presència en les costes d'Espanya, França i Itàlia. Els investigadors de la Fundació Oceanogràfic treballen en la hipòtesi que aquesta expansió podria ser una resposta al canvi climàtic i estan estudiant la seua fisiologia reproductora per a comprendre millor el fenomen de colonització i contribuir a la seua conservació.

Cada estiu, la Fundació Oceanogràfic es trasllada a Cap Verd per a dur a terme el Projecte Tartaruga de Boa Vista, on estudien les tortugues marines durant la temporada de nidificació. Cap Verd és una de les zones més importants d'implantació de l'espècie en el món, i aquesta investigació és crucial per a entendre i preservar a aquestes fascinants criatures marines.

Destacats