Suspés el judici del cas Blasco en desmaiar-se un dels acusats

Rafael Blasco tornava a asseure's hui en la banqueta per presumpte tripijoc de contractes d'informàtica

Guardar

rafael blasco-caso cooperacion
rafael blasco-caso cooperacion

L' exconseller i exdiputat en Les Corts, Rafael Blasco, tornava a asseure's en el banc dels acusats aquest dimecres. No obstant això, just quan el judici acabava de començar en la secció tercera de l'Audiència de València, un dels quatre acusats s'ha desmaiat. L'excap del servei d'informàtica, Javier Murcia, ha sigut el que, després de comunicar la seua indisposició, ha caigut desplomat al sòl. Després de ser atés per un mèdic forense, Javier M. G. va ser atés per un equip del SAMU, abans de ser traslladat a un hospital.

Rafael Blasco, qui fora un dels homes forts del PP valencià està acusat de presumpte tripijoc en contractes d'informàtica en la seua etapa al capdavant de la Conselleria de Solidaritat i Immigració. Però, caldrà esperar a una altra jornada per a veure en què acaba aquest judici. Blasco ja va passar un llarg temps a la presó pel desviament d'ajudes al Tercer Món en benefici d'una xarxa corrupta.

En aquest cas, es tracta de la peça 5 del cas Cooperació, que investiga presumptes irregularitats en contractes informàtics. El fiscal va demanar en la seua qualificació provisional dos anys i huit mesos de presó per a ell, en entendre que va manipular almenys set contractes per un import total de més d'un milió d'euros vulnerant els principis de transparència i lliure concurrència en la contractació pública, entre 2008 i 2011. Pel que li imputa els possibles delictes de tràfic d'influències, prevaricació i frau a l'Administració. A més, també se li demana a l'exconseller el pagament de 400.000 euros de multa.

No obstant això, l'acusació popular, representada per la Coordinadora Valenciana d'ONGD, sol·licitava una pena de cinc anys de presó per a Blasco per uns fets que es van produir en l'etapa al capdavant de la Conselleria de Solidaritat i Immigració. Cal recordar que Blasco ja va ser condemnat per la desviació d'ajudes a ONGs i el projecte fallit per la construcció d'un hospital a Haití, peces relacionades amb el Cas Cooperació.

Asseguts com acusats al costat de Blasco estaven l'empresari Augusto César Tauroni, l'exsecretària general de la Conselleria Agustina Sanjuán i l'excap del servei d'informàtica Javier Murcia. L'entitat reclamava cinc anys de presó i una multa de 350.000 euros per a Tauroni i Sanjuán, mentre que sol·licitava tres anys de presó per a Javier Murcia. Per part seua, la Fiscalia demanava penes inferiors. Dos anys de presó per a Sanjuán i una multa de 300.000 euros; any i mig de presó per a l'excap d'informàtica i 300.000 euros de multa; i dos anys i mig de presó i multa de 400.000 euros per a Tauroni.

La Fiscalia xifrava en 289.363 euros el perjudici ocasionat a la hisenda pública autonòmica en aquesta peça. S'ha investigat un presumpte acord al voltant de contractes informàtics adjudicats des de l'administració valenciana a Fujitsu i a dues empreses més, subcontractades a les societats de Tauroni. Aquestes empreses rebien al voltant d'un 7% de comissió del total del contracte.

La Coordinadora mostrava, davant el que recalcava com un dels casos de corrupció "més immorals" que ha patit la Comunitat Valenciana, el seu desig que es fera justícia. A més, el col·lectiu remarcava també que "aquest no és un cas de corrupció més. Ha sigut una de les trames més indignes i repugnants a les quals ens hem enfrontat en els últims anys".

Destacats