La mare de Marta Calvo recorrerà la sentència: "És un insult per a la societat, no em vaig a rendir"

"No he lluitat per a 160 anys de presó, ho faig perquè --Jorge Ignacio P.J.-- no torne a posar la mà damunt a altres dones"

Guardar

Marisol Burón, mare de Marta Calvo, compareix en roda de premsa després de la sentència de l'Audiència Provincial de València que ha condemnat a penes que sumen 159 anys i 11 mesos de presó a Jorge Ignacio P.J.
Marisol Burón, mare de Marta Calvo, compareix en roda de premsa després de la sentència de l'Audiència Provincial de València que ha condemnat a penes que sumen 159 anys i 11 mesos de presó a Jorge Ignacio P.J.

Marisol Burón, mare de Marta Calvo, ha anunciat aquest dijous que recorrerà la sentència de l'Audiència Provincial de València que ha condemnat a penes que sumen 159 anys i 11 mesos de presó a Jorge Ignacio P.J., acusat dels crims de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas, en considerar-la "un insult per a la societat". "No em quedaré de braços plegats, no em rendiré, continuaré lluitant", ha garantit.

Així ho ha manifestat Burón en roda de premsa aquesta vesprada, hores després de conéixer la sentència que condemna a l'acusat a penes que sumen 159 anys i 11 mesos de presó com a autor penalment responsable d'un delicte contra la salut pública, un delicte contra la llibertat i indemnitat sexuals i sis delictes contra la llibertat i indemnitat sexuals en concurs ideal amb sis delictes d'assassinat traïdorenc en grau de temptativa.

Visiblement emocionada, Burón ha assegurat que encara està "en 'xoc'" després de conéixer que la sentència, que ha considerat que "no és exemplar" i que, a més, és "un insult per a la societat". "Encara no l'he poguda digerir", ha reconegut.

La mare de Marta Calvo ha garantit que no es quedarà "de braços plegats" i que "no es rendirà". "No sé quina és la paraula, portem quasi tres anys lluitant per la meua filla i per totes elles perquè a aquest subjecte --Jorge Ignacio P.J.-- se li aplique la presó permanent revisable perquè és un assassí (...). No he lluitat per a 160 anys de presó, estic lluitant perquè --Jorge Ignacio-- no torne a veure la llum del sol i a posar la mà damunt a altres dones", ha expressat.

"Estic lluitant des de la mort de la meua filla i continuaré, i no em rendiré. Que ho senta tothom, polítics, jutges i tota Espanya: em coste el que em coste, la meua vida, i tot el que tinga, però no pararé fins que se li aplique la presó permanent revisable", ha sostingut. "Tinc forces més que suficients per a lluitar, em queden moltes i ho aconseguiré", ha manifestat.

"ÉS EL MEU LLEGAT I EL DE LA MEUA FILLA"

Marisol Burón --que ha exercit d'acusació particular en la causa oberta contra Jorge Ignacio-- ha carregat especialment contra el fet que la sentència condemna a l'acusat a penes de presó i no a la presó permanent revisable --com ella sol·licitava--. "És un insult per a la societat", ha insistit.

En aquest punt, ha agraït a totes les persones que li han transmés el seu suport en les últimes hores: "M'han dit que no em rendisca, que soc la seua veu, i ho faré per totes elles, per les quals estan mortes i les que estan vives. És el meu llegat, el que la meua filla m'ha deixat".

Així, ha garantit que continuarà "lluitant" per canviar el Codi Penal perquè "a les persones que assassinen de manera reincident se'ls aplique la presó permanent revisable", després de considerar que "tot és política i no t'adones fins que et passa una desgràcia com aquesta". "No pararé", ha recalcat.

Burón ha subratllat que, com amb la seua filla, en aquesta mena de casos "parlem de xiquetes que no poden anar amb llibertat pel carrer", i ha alertat que, en cas de no reformar el Codi Penal, "hi haurà més com aquest, i cada vegada més perquè en aquest país ix barat matar".

"Si la meua filla no arriba a manar-me la seua ubicació, aquesta persona --Jorge Ignacio-- continuaria matant. Gràcies a ella està en la presó, però amb una condemna que no és exemplar", ha remarcat. Per això, ha apostat per donar "un colp en la taula", ja que, fins que no es faça, aquestes situacions "no pararan".

"Vull que ens tirem al carrer i diguem ja n'hi ha prou", ha exposat, al mateix temps que s'ha preguntat "quantes persones més han de morir". "Ja està bé de riure's en la cara, --Jorge Ignacio-- riu de mi, de les víctimes, de la llei, i el pitjor és que se li consenta, que eixes persones tinguen més drets que les víctimes", ha censurat.

"Hi ha molts més casos i continuaran fins que no parem", ha alertat, alhora que ha fet una crida a la ciutadania per a "lluitar per nosaltres mateixos i ser capaços de dir que ja està bé".

EL VEREDICTE DEL JURAT, "DESVIRTUAT"

Per part seua, el psicòleg del psicòleg i portaveu de la mare de Marta Calvo, Mariano Navarro, que ha acompanyat a Marisol Burón durant la compareixença davant els mitjans, ha assegurat que aquest matí han rebut la sentència amb una "gran desgraciada sorpresa" i ha coincidit amb Marisol que l'argumentació de la jutgessa "és un insult per a totes les víctimes, començant per Marisol i la resta dels familiars, i és un insult per a tota la ciutadania".

Navarro ha afirmat que no entenen que el veredicte del jurat popular emés a la fi de juliol --que va declarar a Jorge Ignacio P.J. culpable de les morts per intoxicació aguda per cocaïna d'Arliene Ramos, Lady Marcela Vargas i de Marta Calvo-- s'haja "desvirtuat d'aquesta manera" en una sentència "que no té res a veure amb el que tots esperàvem".

Ha lamentat, així, que "cap de les peticions de presó permanent revisable per tres delictes d'assassinat --sol·licitades per acusacions particulars-- s'haja considerat". I ha indicat que els advocats "estan estudiant ja el recurs" després de confirmar que, "evidentment", està "assegurat", i es presentarà, ja que, al seu judici, "no té ni peus ni cap el que estem vivint".

En aquest punt, ha mostrat el seu desacord més "absolut" amb la sentència final mentre, "independentment de totes les consideracions legals", la jutgessa "parla d'un procés de temps a través dels quals d'una manera literal s'ha acollit a l'article 140 del Codi Penal dient que per eixa mateixa raó i amb els preceptes actuals no pot considerar-se la presó permanent revisable".

"Diu que com aquest subjecte no tenia una pena prèvia d'assassinat no es pot contemplar --la presó permanent--. De moment cau pel seu propi peu perquè en el cas de Marta ella és la tercera víctima d'aquest psicòpata, amb la qual cosa hi havien dues prèvies. A partir d'això es pot considerar ja la presó permanent", ha argumentat.

"L'INSULT MÉS GRAN"

El també portaveu de la mare de Marta Calvo ha incidit també en l'"impacte brutal" i les repercussions psicològiques que, ha sostingut, la sentència ha ocasionat a Marisol Burón, concretament quan la jutgessa "ha desestimat la condemna per mal moral dient que no es contempla la suficient informació per a tindre en consideració aquesta pena". "Ens sembla l'insult més gran", ha subratllat.

I, en aquest punt, ha preguntat a la magistrada: "Em dirà que un subjecte que porta quasi tres anys ocultant intencionadament el parador del cos de Marta no està generant mal moral a Marisol? Es pot entendre això d'alguna manera? És necessari que la jutgessa viva en la seua pròpia pell aquesta experiència traumàtica perquè demostre una mínima empatia per a tindre en compte el sofriment? Com és possible?". "És absolutament deplorable --ha prosseguit--, és un insult i és incomprensible".

Finalment, ha confirmat que la part que representa la mare de Marta Calvo iniciarà "tots els tràmits" per a recórrer la sentència. "Això, dins de la desgràcia, ens donarà molta més força per a continuar amb la nostra batalla i aconseguir la modificació de l'article 140 del Codi Penal perquè aquests casos es vegen penats amb la presó permanent revisable, perquè aquesta mena de persones es vegen en la presó la resta de la seua vida i no tornen a fer cap mal", ha resolt.

Destacats