El foc de Begís, "en vies d'estabilització", i tots els evacuats ja poden tornar a les seues cases

Guardar

Incendi a Begís
Incendi a Begís

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest diumenge que totes les persones que romanien evacuades per l'incendi forestal de Begís (Castelló) --en concret dels municipis de Sacanyet, Teresa i les pedanies d'Andilla-- ja poden tornar a les seues cases a causa de la "situació favorable" del foc, que està "en vies d'estabilització", però encara no pot decretar-se aquesta situació atés que hi ha punts calents en la zona del Toro.

En qualsevol cas, Puig, en declaracions als mitjans després de mantenir una reunió amb els responsables de l'incendi de Begís en el lloc de comandament avançat, ha indicat que si la situació evoluciona com ara s'espera donar per estabilitzat el foc al llarg de la vesprada o, si no, de cara a aquest pròxim dilluns.

La situació a Begís és "favorable dins d'un dia molt desfavorable" quant a la climatologia, ja que "tota la Comunitat Valenciana està en alerta màxima" per risc d'incendis per les altes temperatures. Per això, Puig ha demanat "extremar la prudència" en "qualsevol lloc" i ha subratllat que no és un moment "oportú" per a transitar carreteres perquè els bombers continuen treballant i això "dificultaria" la seua labor.

Precisament, els efectius treballen a controlar els rebrots que puguen sorgir, especialment en la zona del Toro, que roman "molt calenta". En tot cas, a causa de la millora de la situació, alguns mitjans aeris ja s'han retirat: dels 42 que actuaven fa unes hores queden ja la meitat. A més, el perímetre no s'ha modificat en les últimes hores.

Puig ha insistit en la necessitat d'abordar i assumir aquest procés cap a l'estabilització "des de la prudència" i amb un "optimisme moderat" perquè "encara està actiu". De fet, ha afirmat que si no fora per alguns dels punts calent "probablement" el foc es podria haver declarat estabilitzat. "Ara és el moment del retorn a la normalitat amb prudència", ha recalcat.

El president de la Generalitat ha tornat a aplaudir el "treball enorme" dels serveis d'acció contra el foc, ja siguen bombers, Guàrdia Civil, Policia o l'UME i ha insistit: "És un moment en el qual hem d'extremar la prudència en aquells àmbits encara amb molta calor".

Puig ha demanat també evitar desplaçar-se a les zones cremades "en els pròxims dies i setmanes" i ha instat la ciutadania a ser "consents i molt prudents" amb la situació. "Continuem en el risc més alt i qualsevol acció d'una persona pot desembocar en una altra catàstrofe", ha expressat.

"El problema dels sòls és ací", ha incidit, per la qual cosa ha demanat "màxima prudència", al mateix temps que ha agraït el "comportament extraordinari" demostrat també per la població.

"SEMPRE ÉS BO TORNAR A CASA"

Preguntat per com han rebut l'autorització del retorn a les cases els alcaldes dels municipis evacuats, ha admés que "sempre amb esperança" encara que els veïns "quan arriben saben que es trobaran un paisatge que no pot produir més tristesa" però, al mateix temps, ha destacat que "sempre és bo tornar a casa".

"A partir d'ara --ha prosseguit Puig-- és moment de veure com es recuperen no sols econòmica i socialment sinó també emocionalment que han perdut un paisatge humà de tota una vida". "La sensació sempre és difícil: d'una banda, d'alleujament i alegria de poder tornar a casa, però, per una altra, la tristesa de veure que una part de la teua vida està cremada", ha postil·lat.

En definitiva, en "termes generals", el balanç és "de tristesa". No obstant això, Puig ha ressaltat que les vides humanes "s'han pogut salvar, i també les cases". "Qualsevol incendi té una premissa clau i fonamental, que és salvar la vida de les persones i fer el possible per preservar els pobles", ha afegit.

Arxivat a:

Destacats