El detingut a Sagunt va ser condemnat per maltractar a la seua dona en 2016 i va acabar de complir condemna en 2018

Guardar

Edifici en el qual es va cometre el crim a Sagunt
Edifici en el qual es va cometre el crim a Sagunt

L'home arrestat a Sagunt va ser condemnat per maltractar a la seua dona en 2016, a la qual presumptament va matar ahir en el seu domicili, i va acabar de complir la seua condemna l'any 2018. Des d'eixe moment fins ara, és a dir, durant cinc anys, no va haver-hi més denúncies ni condemnes sobre el detingut.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el detingut, de 39 anys, va ser condemnat el desembre de 2016 per sentència del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sagunt, amb competències en matèria de violència sobre la dona, per un delicte de maltractament en l'àmbit familiar, a 42 dies de treballs en benefici de la comunitat, privació del dret a la tinença i port d'armes durant 16 mesos i prohibició d'aproximar-se a la víctima a menys de 500 metres i de comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà durant 16 mesos.

Eixa sentència va ser dictada en el marc d'un procediment de diligències urgents (Judici ràpid), arran d'un atestat policial, i el judici es va celebrar per conformitat de les parts, després que el ministeri fiscal i la defensa de l'acusat aconseguiren un acord. El condemnat va acabar de complir la condemna l'abril de 2018.

La sentència va declarar provat el relat fàctic contingut en l'escrit d'acusació de la Fiscalia, segons el qual l'acusat havia agredit amb puntades i punyades a la seua dona, Fátima, el 9 de desembre d'eixe any (2016) en el domicili on tots dos convivien. A conseqüència de l'agressió, la víctima va patir policontusions que van requerir una primera assistència facultativa i de les quals va tardar a curar tres dies.

SISTEMA VIOGEN

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, preguntada per aquest crim, ha explicat que la parella va estar en el sistema VioGén, ja que va haver-hi una denúncia l'any 2016 que es va desactivar en 2018 perquè es va complir la condemna.

A partir d'eixa data, ha afegit, no va haver-hi cap mena de denúncia en les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat ni en cap jutjat i, per tant, la parella estava desactivada en aquests moments en el sistema VioGén.

Preguntada per si la parella havia iniciat tràmits de separació i per si la menor de 13 anys, que estava en el domicili en el moment dels fets, es va tirar per la finestra o va caure --està greument ferida a l'hospital--, la delegada ha indicat que això forma part de la investigació: "Deixarem que es continue investigant. En aquest moment la Policia Judicial està duent a terme tota la investigació. El que els puc dir és que el presumpte assassí està detingut, que es va presentar en la comissaria i va confessar l'autoria. Ara cal determinar totes les circumstàncies que es van donar i seguir la investigació", ha afegit.

La investigació està així sota secret de sumari: "I és millor mantindre eixe secret perquè els agents puguen treballar en total llibertat", ha asseverat.

Per part seua, la consellera de Serveis Socials, Susana Camarero, ha mostrat la seua preocupació per l'estat de salut de la filla de la parella, de 13 anys, "que es troba lluitant per la seua vida en un hospital de València" i, per l'altra filla, de quatre, "que està ara mateix tutelada per uns familiars".

Després del crim, l'Ajuntament de Sagunt ha convocat aquesta vesprada, a les 18 hores, un minut de silenci contra la violència de gènere en senyal de condemna i repulsa per l'assassinat masclista de la dona a Sagunt.

Destacats