Desmantellen una xarxa internacional de tràfic de marihuana a la província de València

16 persones han sigut detingudes i altres cinc es troben en cerca i captura

Guardar

Agent de la Guàrdia Civil al laboratori de marihuana
Agent de la Guàrdia Civil al laboratori de marihuana

La Guàrdia Civil de València i la Policia Nacional han dut a terme una important operació conjunta en la qual s'ha desmantellat una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a nivell nacional i internacional. L'operació, denominada VOLVUM, ha permés la detenció de 16 persones i la identificació d'un investigat i cinc implicats que es troben en cerca i captura.

La investigació es va iniciar a principis de 2022 arran d'informacions obtingudes sobre l'existència d'una organització criminal composta per diverses cèl·lules independents dedicades al cultiu i tràfic de marihuana. El nexe d'unió entre aquestes cèl·lules era el mateix proveïdor que, al costat d'un altre dels objectius, feia tasques d'assessorament i control logístic de l'organització criminal dedicada al tràfic de drogues.

La implantació territorial d'aquesta organització era a nivell comunitari, afectant les províncies de València i Alacant, però amb indicis del tràfic de drogues amb destinació a altres països europeus i a nivell nacional. Les investigacions van revelar l'ús d'estructures comercials fictícies per a simular el modus vivendi i els ingressos obtinguts per alguns dels objectius identificats.

El modus operandi de l'organització criminal era similar en les cèl·lules detectades, emprant individus estrangers com a arrendataris dels xalets o immobles on es realitzava el cultiu "indoor", o a través de tercers o empreses pantalla que subarrendaven els immobles, realitzant pagaments per endavant en efectiu i buscant ubicacions que, bé per l'allunyat i disseminat del lloc, o bé per trobar-se en urbanitzacions d'alt poder adquisitiu, passaven desapercebuts per a desenvolupar l'activitat delictiva.

Posteriorment, es va confirmar el trànsit internacional d'alguns dels identificats a països comunament relacionats com a punts de destinació europea del tràfic d'estupefaents, i la nacionalitat d'alguns dels investigats de l'organització criminal. Les cèl·lules identificades eren de diverses nacionalitats: lituana, albanesa, italiana i espanyola.

Les col·laboracions internacionals amb Europol i els països d'origen dels investigats i detinguts han promogut un fluid intercanvi d'informació que encara roman obert, identificant comptes a l'estranger amb nombrosos fons, així com indicis per a la continuació de les investigacions als països de destinació (Lituània, Albània, Gran Bretanya, Holanda i Itàlia).

En l'operació, s'han realitzat un total de set registres domiciliaris en les localitats d'Elx, Xiva, Llombai, Picassent i Torrent, en els quals s'ha confiscat una important quantitat de droga, armes, diners en efectiu, documentació i material per al cultiu de les plantacions.

Entre el confiscat, destaquen 3.885 plantes de marihuana, 65 quilograms de cabdells, 10,6 litres d'oli de marihuana, 88 grams d'haixix, una escopeta, un jupetí antibales, un vehicle, 10.781 euros en efectiu, nombrosa documentació, terminals de telefonia mòbil, ordinadors i tauletes.

Els detinguts són 15 homes d'edats compreses entre els 19 i els 69 anys, i de nacionalitats espanyola, italiana, albanesa i lituana, i una dona de 42 anys i de nacionalitat espanyola. Se'ls atribueixen 13 delictes: delicte contra la salut pública, organització criminal, defraudació de fluid elèctric i tinença il·lícita d'armes.

Les diligències han sigut entregades en els següents Jutjats: Fiscalia Provincial de València. Fiscalia Antidroga, Jutjat d'instrucció número 2 Requena, Jutjat d'instrucció número 1 Picassent, Jutjat d'instrucció número 2 Picassent, Jutjat d'instrucció número 3 Torrent, Jutjat d'instrucció número 1 Requena, Jutjat d'instrucció número 4 Requena i Jutjat d'instrucció número 3 Picassent.

Destacats