Arrestades 17 persones per comerciar de forma il·legal amb 43.284 quilos de garrofes a València

Guardar

Operació de garrofes a la província de València
Operació de garrofes a la província de València

Efectius de la Guàrdia Civil de València han detingut a 17 persones, inclosa una empresària de la indústria de la garrofa, pel comerç il·lícit de 43.284 quilos d'aquest fruit, segons ha informat la Guàrdia Civil mitjançant un comunicat.

La investigació va començar arran d'una inspecció rutinària realitzada en temporada de magatzems, ja que existeixen persones que, aprofitant l'alt preu que aquest fruit té en el mercat, compren garrofa a baix preu per a poder revendre-la en magatzems localitzats a les províncies de Castelló i València.

Després d'examinar minuciosament les vendes de nombrosos magatzems, els agents van observar com en un dels punts de compravenda de garrofa, situat en el sud-oest de València, s'estava produint la venda de la garrofa amb documentació de traçabilitat emplenada de manera fraudulenta i amb una quantitat de quilograms difícils de produir si es té en compte l'extensió i el nombre d'arbres.

És així com va donar principi l'Operació 'Karobú', que s'ha saldat, entre altres, amb la detenció d'una empresària del sector de la indústria de la garrofa, la qual recepcionava aquest fruit en la seua empresa.

Tal com van esbrinar els agents, les garrofes comprades eren apropiades indegudament en diferents explotacions agrícoles de la província i mancaven, en la majoria dels casos, de documentació que emparara la seua traçabilitat. En altres casos, es comprava gran quantitat de garrofa procedent de parcs públics i altres zones municipals de diferents ajuntaments, coneixent aquesta irregularitat. En la mateixa operació hi ha involucrades altres 16 persones que efectuaven les vendes del fruit procedent d'il·lícits penals.

La garrofa obtinguda de manera irregular s'emmagatzemava al costat d'una altra de lícita procedència amb la finalitat de donar una aparença legal a la mercaderia. Per a això, es realitzaven documents falsos sobre el seu origen 'in situ' i s'utilitzaven dades personals de diversos clients, els qui, després d'entrevistar-se amb els agents, reconeixen que la seua explotació no podria produir la quantitat de garrofes que s'havia adjudicat als DATAs.

Aquesta garrofa era emmagatzemada i, posteriorment, transformada i introduïda en la cadena alimentària, tant animal com humana, podent suposar aquest fet un risc innecessari, en desconéixer-se la procedència i traçabilitat d'aquest.

Durant l'explotació de l'operació han sigut detingudes durant els mesos de setembre, novembre i desembre del passat any 17 persones en les localitats de Xest, Sagunt, Picassent i Paiporta, d'entre 20 i els 57 anys, dels quals sis són dones i 11 homes, de nacionalitats espanyola i romanesa. El total de quilograms de garrofa il·lícita ascendiria a 43.284 que suposaria un benefici mínim de 69.926 euros.

Als detinguts se'ls atribueixen els delictes d'apropiació indeguda, falsedat documental, furt, encobriment i delicte contra la salut pública.

Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Sagunt.

Arxivat a:

Destacats