Agents de la Guàrdia Civil exploten un artefacte de la Guerra Civil trobat a Bunyol

Tal com informen des de la Guàrdia Civil, el projectil va quedar al descobert després de les últimes pluges

Guardar

Artefacte explosiu a Bunyol
Artefacte explosiu a Bunyol

Agents de la Guàrdia Civil han explotat un artefacte pertanyent a la Guerra Civil que ha sigut localitzat en el terme municipal de Bunyol. Aquest projectil estava encara actiu després de 70 anys i es va traslladar a una pedrera propietat de la Guàrdia Civil per a dur a terme una explosió controlada i neutralitzar el dispositiu.

Els fets van començar en el matí del 16 de maig, quan una persona resident a Bunyol va avisar que s'havia trobat amb un artefacte explosiu en les proximitats del llit del riu. Concretament, dins de l'espai natural de la "Zona del Turche", a Bunyol.

Tal com expliquen els agents, l'arribada d'aquest artefacte explosiu a aquesta zona es deu al fet que va ser arrossegat pel corrent del riu després de l'últim fort episodi de pluges que va refermar en tota la Comunitat Valenciana. Això va provocar que el projectil quedara al descobert.

Una vegada la Guàrdia Civil va tindre coneixement de l'albirament, en menys d'una hora van arribar agents de l'Equip de Desactivació d'Explosius (EDEX) de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i es van posar al comandament de la investigació i van identificar que l'artefacte corresponia a un projectil d'artilleria de 90 mil·límetres de calibre. Després d'un temps examinant-lo, van concloure que amb molta probabilitat es tractava d'un antic polvorí de l'Exèrcit de Terra que va fer explotar en la dècada dels anys 50 i, encara que aquesta en concret no va explotar, probablement també varen caure més explosius a les proximitats de la localitat de Bunyol.

Amb les corresponents mesures de seguretat, es va traslladar l'artefacte des del llit del riu fins a la pedrera de la Serratilla, un espai en el qual la Guàrdia Civil realitza exercicis de tir i ensinistraments d'altres unitats del Cos.

Així, el projectil va quedar totalment inutilitzat després de realitzar-se una explosió controlada que va acabar amb la pólvora que hi havia a l'interior de l'objecte. Cal recordar que aquest tipus de successos continuen succeint cada any. Concretament, L'Equip de Desactivació d'Explosius de la Comandància de la Guàrdia Civil de València rep entre 35 i 45 avisos a l'any quant a troballes d'artefactes explosius.

Pel fet que la probabilitat de trobar artefactes explosius d'aquest calibre encara existeixen, la Guàrdia Civil recomana una sèrie de consells en cas que alguna persona es trobe amb algun: no manipular l'artefacte, senyalitzar el lloc, geolocalitzar-lo (en cas de poder) i telefonar al 062.

 

 

 

Arxivat a:

Destacats