Violència sexual: un problema persistent en la Comunitat Valenciana

València és la tercera província espanyola amb major percentatge de delictes de caràcter sexual, sent les principals víctimes xiques menors d'edat

Guardar

Reivindicació per la violència contra les dones
Reivindicació per la violència contra les dones

Les agressions contra les dones en l'àmbit del sexe continuen a l'alça. En 2023, només en la Comunitat Valenciana, el Ministeri de l'Interior va comptabilitzar 2.365 delictes contra la llibertat sexual, la qual cosa suposa un increment del 8,6% respecte a l'any anterior. En eixe mateix període, els Centres Dona 24 hores van atendre un total de 250 xiques que van ser víctimes d'agressions sexuals, un 14,9% de les quals eren menors d'edat. Així mateix, en el primer semestre de 2024, el nombre d'agressions amb penetració van pujar un 40%, passant de 87 l'any passat a 121 només en el que portem d'este.

Actualment, la província de València s'ha posicionat com la tercera regió espanyola amb major taxa de delictes sexuals, la qual ha crescut un 60%. De prop la seguix Alacant, ocupant el cinqué lloc, on el percentatge ha augmentat un 22%. Castelló, per part seua, encara que es trobe en el catorzé lloc, també ha vist incrementada la seua taxa un 44,4%. De fet, en 2022, la Comunitat Valenciana era la quarta autonomia amb més casos de violència sexual del país, amb un total de 2.390. Per ells, 1.642 persones van ser investigades i/o detingudes.

Una altra dada alarmant és la pujada dels comunicats de lesions realitzats per suposada violència de gènere. Segons dades oferides pel Ministeri de Sanitat, en 2024, només en la Comunitat, s'han elaborat 4.446, un 31% més que l'any passat. De tots, 155 són exclusivament per violència sexual. A més, el Ministeri de l'Interior ha reportat una crescuda de més del 64% en el nombre d'agressions sexuals dutes a terme per més d'una persona en els últims anys a Espanya.

Xiquetes i adolescents: principals víctimes

L'estudi 'Evolució de la violència contra les dones en la infància i adolescència a Espanya (2018-2022)' elaborat per la Fundació ANAR reflectix que la violència sexual patida per xiquetes i adolescents ha augmentat un 39,4% en eixos quatre anys. En el mateix període, l'organització va atendre 2.400 xiquetes i adolescents afectades per agressions sexuals, pornografia, prostitució i avortament forçós.

El Ministeri de l'Interior, en 2022, va revelar que el 44,5% dels delictes sexuals coneguts per les autoritats es realitzen a menors d'edat. Eixe any, 8.337 víctimes eren menors, 6.814 pertanyien al gènere femení i 1.151 al masculí. D'elles, 20,3% no arribaven als 13 anys i el 23,9% tenia entre 14 i 17. Segons la mena de delicte que es va infligir sobre les víctimes, es coneix que 2.393 menors van patir un abús o una agressió sexual, mentre que 458 van ser violats. A més, el 89,7% va ser afectat per l'exhibicionisme.

S'estima que, aproximadament, la Comunitat Valenciana registra una mitjana anual de 1.135 denúncies de violència sexual contra menors, la qual cosa suposa unes 94 al mes. Això suposa, sens dubte, un increment respecte a anys anteriors, ja que una investigació de Save The Children demostrava, en 2022, que en l'autonomia, de 2.379 denúncies per atemptar contra la llibertat sexual, en el 45% (és a dir, 1.082) la víctima havia complit els 18 anys.

De fet, el Servei d'Atenció a Xiquets, Xiquetes i Adolescents Víctimes de Violència Sexual (SAANNA) ha estipulat que, en els primers sis mesos de 2024, s'han reportat 470 casos enfront dels 422 que es van donar en el mateix període de l'any passat. Això és, concretament, un 10% més. En essència, el perfil de la víctima és una adolescent d'aproximadament 15 anys, l'agressor dels quals és d'edat similar i es coneixen amb anterioritat.

Si bé destaca la dada que una de cada cinc víctimes d'agressions sexuals a Espanya no passa dels 14 anys, també cal subratllar que l'edat dels culpables no és molt major. L'Informe sobre delictes contra la llibertat sexual a Espanya de l'any 2022 va avisar que mil menors estaven sent investigats per haver comés un delicte sexual. A més, adolescents que no havien aconseguit encara la majoria d'edat van cometre el 10,6% de les violacions.

Una altra informació a l'una important i preocupant és que nou de cada deu casos d'agressions sexuals contra la infància produïdes en la Comunitat Valenciana s'han donat en l'àmbit familiar o per part d'una persona coneguda pel menor.

Rodrigo Hernández, director de Save The Children en la Comunitat Valenciana, explica que, si bé l'autonomia ja compta amb serveis específics d'atenció a víctimes d'abús sexual infantil, és necessari "fer un pas més". Este, segons el portaveu de l'organització, passa per especialitzar els jutjats i implantar el model Barnahus, un programa nòrdic en el qual totes les institucions que intervenen en un cas d'abús sexual a menors es coordinen i treballen de manera cooperativa. Això podria resultar molt útil a Espanya, atés que el 58% dels processos judicials per estos delictes no es resolen fins passats els 2 anys des que s'efectua la denúncia.

El perill de la xarxa: violència sexual digital

L'estudi 'Generació Exposada: Joves enfront de la violència sexual digital' realitzat pel Centre Reina Sofia de Fad Joventut i l'equip d'Investigació Albirar de la Universitat Complutense de Madrid ha donat ha entendre que el 60,6% de les joves espanyoles ha patit recentment alguna forma de violència sexual a través d'internet.

Com a delictes més comuns, es troben la recepció de contingut sexual no consentit i l'assetjament per una persona adulta sent menor d'edat. Així mateix, un 6,4% ha reportat haver sigut víctima de la creació d'imatges sexuals seues mitjançant la utilització d'una Intel·ligència Artificial (IA). Respecte als canals pels quals s'ha dut a terme la violència, destaquen les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània.

Destacats