La societat valenciana uneix les seues veus per a reivindicar un finançament just i igualitari

A València, la manifestació per un canvi en el model de finançament eixirà, a les 18.00 hores, des de la plaça de Sant Agustí

Guardar

Imatge d'arxiu de la manifestació del 17N de 2017 contra l'infrafinançament
Imatge d'arxiu de la manifestació del 17N de 2017 contra l'infrafinançament

Quatre anys després de la gran marxa de 2017, la plataforma Per un Finançament Just ha tornat a convocar per a aquest dissabte, 20 de novembre, manifestacions en les tres capitals de província per a exigir un canvi de model de finançament urgent perquè "està demostrat, amb dades, que la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada de tota Espanya". Els principals partits polítics i agents socials s'han sumat a aquesta convocatòria, i han fet una crida a la ciutadania valenciana perquè isca al carrer a reivindicar un finançament just. Tan sols Vox s'ha desmarcat de la convocatòria.

Les manifestacions eixiran, a les 18.00 hores, des de la plaça de Sant Agustí de València, la plaça de los Luceros d'Alacant i la plaça de Les Aules de Castelló. En finalitzar el recorregut, es llegiran els manifestos per a exigir inversions ajustades al pes poblacional, el reconeixement del deute acumulat per l'infrafinançament i el canvi del model de finançament.

"Ha arribat el moment de deixar de carregar amb la motxilla de la discriminació pressupostària i d'acabar amb les desigualtats de tracte en funció d'on es residisca", han sentenciat des de l'organització. I és que cal recordar que la Comunitat Valenciana té una renda per càpita dotze punts per sota de la mitjana, el que suposa que el territori valencià reba 215 euros menys per persona que la mitjana estatal, i fins a 703 euros menys en comparació amb la comunitat autònoma millor finançada.

"No ens manifestem contra ningú, sinó a favor de la societat"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que s'unirà a la manifestació, ja que "és necessari visibilitzar el problema valencià i la importància de buscar fórmules de finançament que garantisquen la igualtat entre espanyols". En aquest sentit, el cap del Consell ha volgut deixar clar que "la manifestació del dissabte és d'unitat dels valencians davant un problema que és del conjunt de la ciutadania". Per això, ha dit, "no ens manifestem contra ningú, sinó a favor de la societat".

Per part seua, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que "és precisament el finançament la qual cosa ens permet tindre unes polítiques socials potents que, a més, servisquen de vacuna social i de seguretat enfront dels afebliments democràtics que suposen alguns missatges de forces polítiques d'extrema dreta quan la gent no se sent segura. Enfront d'això, la vacuna social fa sentir-se segura a la gent i, per tant, enforteix la democràcia".

El president del PPCV, Carlos Mazón, també ha defensat que el finançament "no és una batalla d'egos, ni un full de càlcul per a veure qui gana o qui perd aquesta vegada". Així, ha asseverat que ha arribat l'hora de dir "ja n'hi ha prou d'estar per sota de la resta de comunitats autònomes".

Així mateix, Carles Fons, secretari d'Organització de Podem, també ha assenyalat que "es tracta d'un clam comú de la ciutadania"; mentre que la síndica de Ciutadans en Les Corts, Ruth Merino, ha declarat que "és necessari fer un pas més per un sistema de finançament just, equitatiu i sense negociacions bilaterals".

Finalment, la Crida pel Finançament també se sumarà a aquesta manifestació, encara que ho farà amb pancarta pròpia i amb un bloc unitari de les organitzacions que la formen, com Intersindical Valenciana, Decidim, Demòcrates Valencians, Esquerra Republicana del País Valencià i col·lectius d'àmbit local.

El finançament autonòmic ja està en l'agenda política del Govern d'Espanya

El president del Govern, Pedro Sánchez, es va comprometre, durant l'acte de clausura del 14 Congrés Nacional del PSPV-PSOE, a "aprovar, negociar i acordar" un nou sistema de finançament autonòmic, al mateix temps que garantia compensar amb recursos "per a mantenir la cohesió social de la ciutadania" fins que el nou model no siga una realitat.

La prova d'aquest avanç ha sigut que Compromís anunciava, ahir, que votarà a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat després d'aconseguir un acord perquè, en la proposta de model de finançament que es presentarà abans que acabe el mes de novembre, "la Comunitat Valenciana isca notablement millorada", ha explicat el diputat Joan Baldoví.

"El govern ha entés una cosa que han dit reiteradament els experts, que hi ha un dèficit de 16.000 milions en el sistema per a pal·liar les diferències entre autonomies, i han entés que sense posar més diners, l'acord seria improbable", ha agregat.

La reforma del sistema de finançament autonòmic és urgent i inajornable i, sobretot, com bé ha destacat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "ha d'abordar-se sense dramatismes". I és que "el funcionament de l'actual sistema fa que s'incomplisquen aspectes relacionats amb l'equitat i la suficiència financera que es recullen en la Constitució i en la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes".

Una situació, ha explicat Soler, que provoca que "tres dels quatre pilars de l'Estat de Benestar com són la Sanitat, Educació i Serveis Socials, que depenen de la prestació autonòmica, en el cas valencià, ens obliga a realitzar-lo al límit de les nostres capacitats".

Destacats