La UV treballa en una crema per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer

Guardar

Universitat de València
Universitat de València

Una crema protectora contra la radiotermitis. Aquesta és la iniciativa que la Universitat de València (UV), a través de l'equip d'investigadors liderat per José Maria Estrela i amb la col·laboració de Quimeltia Comunitat Valenciana, impulsarà el seu desenvolupament. L'objectiu: llançar al mercat una solució innovadora que permeta donar un nou pas a la millora en la qualitat de vida i en el procés de recuperació de pacients oncològics.

Els treballs de la UV van enfocats al desenvolupament d'una crema protectora contra la radiodermitis causada per la radioteràpia en pacients oncològics. Així, en un comunicat de Quimeltia CV, l'empresa ha indicat que amb aquesta presentació s'obri la porta al fet que les empreses associades a l'entitat oferisquen les seues infraestructures per a l'arrancada de la comercialització de la crema i col·laboraren, d'aquesta manera, en el llançament al mercat d'aquest producte.

Cal recordar que la radiodermitis és un dels principals efectes secundaris de la radioteràpia, que afecta el 95 % dels pacients amb càncer que reben aquest tractament. Es tracta d'una lesió en la pell que sorgeix com a efecte de l'exposició a la radiació ionitzant (en aquest cas, a causa del tractament radie-oncològic) bastant molest. A vegades, quan arriba a ser greu, posa fins i tot en perill la continuïtat del tractament, indiquen els experts.

El projecte per al desenvolupament de la crema innovadora està finançat a través de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dins del programa 'Valorització i transferència de resultats d'investigació a les empreses' (INNVA1/2021/22). El seu objectiu prioritari és el desenvolupament, validació preclínica i clínica, així com la formulació industrial d'una crema radioprotectora i radiomitigadora per a previndre la radiodermitis causada per la radioteràpia en malalts de càncer.

En ser administrada abans de l'exposició, Quimeltia ha comentat que la formulació presentada pel grup i basada principalment en tres principis actius té propietats radio protectores que ofereixen protecció enfront de l'efecte de les radiacions ionitzants. Igualment, compta amb propietats radio mitigadores, que exerceixen la seua acció en ser administrada després de l'exposició a aquestes radiacions.

Aquests efectes, ha ressaltat, ajuden a mitigar-la l'aparició de toxicitat radio induïda en pacients oncològics que, a més d'haver de passar per complicats processos quirúrgics, necessiten rebre tractaments de radioteràpia. Això produeix un detriment en la qualitat de vida del pacient i un augment dels costos per al Sistema Nacional de Salut, a més de tota una sèrie de traumes psicològics per als pacients, ha agregat la signatura.

NECESSITAT MÈDICA

La protecció enfront de la radiodermitis, ha destacat, és una necessitat mèdica no coberta i comunicada per metges i oncòlegs radioterapeutes especialistes de diversos hospitals valencians i nacionals i d'incidència en un gran nombre de pacients a nivell global.

Destacats