Torrent celebra l'arribada d'una estació ITV a la ciutat: "serà molt important per a tota la comarca"

Riba-roja lamenta la pèrdua d'una de les estacions ITV més importants de València: "va en detriment d'una zona eminentment logística"

Guardar

Una ITV a la província de València
Una ITV a la província de València

L'àrea metropolitana de València guanyarà una nova estació d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) amb l'arribada a Torrent en 2027. Una implantació que ha generat una certa controvèrsia en la localitat de Riba-roja de Túria, que veurà suprimit este servici perdent la tercera estació ITV de la Comunitat Valenciana en volum d'inspeccions anuals (més de 100.000).

En este sentit, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha expressat la seua decepció després de la firma del protocol d'intencions entre la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, i l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, la setmana passada.

Raga lamenta que, malgrat els esforços realitzats per l'Ajuntament de Riba-roja, la nova ITV no se situarà en el seu municipi i ha desmentit que no s'haguera realitzat cap gestió per a garantir el servici. "L'Ajuntament va oferir diverses parcel·les dotacionals a l'anterior Consell del Botànic per a poder reubicar les instal·lacions en el terme de Riba-roja de Túria", defén.

L'alcalde considera que "la nostra àrea industrial és estratègica i eminentment logística, alberga el Parc logístic de València amb empreses que tenen registrats un gran nombre de camions" i afirma "respectar" però "no compartir" la decisió de reubicar-la a Torrent.

Actual ITV de Riba-roja
Actual ITV de Riba-roja

Una realitat en 2027

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, per part seua, celebra que "l'estació d'ITV a Torrent serà una realitat abans que acabe la present legislatura", i explica que "la setmana passada vam haver de firmar d'urgència el contracte d'arrendament durant tres anys del sòl en el qual està l'ITV de Riba-roja perquè puga continuar prestant el servici a tots els ciutadans mentres es construïx la nova".

En 2022, l'empresa Arkosligt va adquirir la parcel·la després de posar-la a la venda el consistori. Amb objectiu de garantir el servici, la Generalitat va tancar fa uns dies el contracte de lloguer amb esta empresa.

L'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, considera que es tracta d'un anunci "molt important per a Torrent i per a tota la comarca, perquè ara sí que serà realitat la construcció de l'ITV de Torrent, amb parcel·la accessible des de l'A7 i l'autovia, amb la voluntat política del Consell de Carlos Mazón i de l'Ajuntament, treballant en conjunt per a solucionar problemes als ciutadans".

Nuria Montes i Amparo Folgado
Nuria Montes i Amparo Folgado signen el conveni per a la nova ITV de Torrent

Vigència de 33 anys

L'acord de cessió dels terrenys va ser rubricat entre l'Ajuntament i Seguretat i Promoció Industrial (Sepiva) el maig de 1988 i en ell s'establia una vigència de 33 anys per un bé de propietat municipal qualificat de sòl urbà industrial edificable, segons la nomenclatura de la referència cadastral. Els 33 anys previstos en el protocol bilateral inicial van concloure el 20 de maig de 2021, però el Sepiva va sol·licitar una pròrroga per a poder continuar utilitzant un emplaçament estratègic en la revisió dels vehicles durant, almenys, tres anys més.

Per això, el ple va fixar el 31 de març de 2024 com a data límit en la qual el municipi recuperara els terrenys de 15.989 metres quadrats del polígon de El Oliveral, on se situava l'ITV.

L'Ajuntament va argumentar la necessitat de recuperar este terreny en constatar-se la necessitat de parcel·les destinades a ús industrial o de logística i va proposar la seua nova ubicació en parcel·les dotacionals d'entre 10.000 i 27.000 metres quadrats que el consistori disposa en la zona i en les quals estaria permesa l'activitat.

"Existix una demanda important de sòl industrial en Riba-roja, són moltes les empreses que busquen esta localització, per la qual cosa vam veure la possibilitat de reubicar l'ITV en una parcel·la d'ús dotacional pròxima a este emplaçament que oferira les mateixes o millors prestacions", destaca Robert Raga.

Un operari d'una ITV de València
Un operari d'una ITV de València

Millora dels accessos

Així, les noves parcel·les dotacionals propostes pel consistori del Camp de Túria per a albergar l'ITV estaven subjectes a uns accessos concordes al moviment de vehicles que atrau este tipus d'activitat, com la nova rotonda planificada per la Diputació de València a l'altura de La Reva i el Puente de Baló, que agilitzarà la densitat de trànsit en l'àrea industrial.

A esta premissa es va unir la necessitat de buscar un nou emplaçament a les actuals instal·lacions de El Oliveral a conseqüència del trànsit que genera esta activitat i la insuficiència dels accessos a l'A3 i al Bypass que, de manera reiterada, ve denunciant l'Ajuntament.

"Hem avançat en estes dues actuacions i en un termini de 2 o 3 anys estaran finalitzades, oferint una important descongestió de trànsit, especialment de vehicles pesants a esta zona industrial", ressalta l'alcalde. No obstant això, esta millora de les condicions no han sigut avalades per la Generalitat per a aconseguir mantindre la instal·lació.

On se situarà la nova ITV de Torrent?

El protocol d'intencions que han firmat Nuria Montes i Amparo Folgado assenyala que després de diferents visites i estudis fets pels tècnics del servici de Sitval, conjuntament amb els de l'Ajuntament de Torrent es considera idònia la parcel·la de propietat municipal situada al carrer Paret Decantada núm. 13 del Sector 1 Mas del Jutge.

Esta parcel·la, de 6.965,83 metres quadrats, està ara qualificada de zona verda-jardí pel qual el consistori torrentí haurà de tramitar una modificació del planejament que la faça compatible amb el servici públic que pretén prestar l'empresa pública.

Sitval, per part seua, considera que per la seua ubicació i característiques, el polígon industrial Mas del Jutge és un entorn òptim per a la construcció i posada en marxa, en el curt termini, de l'estació d'ITV.

Destacats