Les tempestes seques, una amenaça real per als boscos valencians aquest estiu

Una vintena d'incendis forestals i de vegetació es van originar el dimarts en punts de la Comunitat Valenciana

Guardar

Tormenta eléctrica en un campo
Tormenta eléctrica en un campo

L'arribada més prematura de l'habitual de temperatures més pròpies de l'estiu ha provocat que la Comunitat Valenciana ja estiga experimentant fenòmens més propis de l'estació estival. Tant és així que, ja s'han produït les primeres tempestes seques i el que això comporta: incendis forestals i de vegetació.

Concretament, dimarts passat punts de la província de València i de Castelló estaven en perill extrem per tempestes seques que, finalment, es van produir a última hora de la vesprada. El gran aparell elèctric originat es va saldar amb una vintena d'actuacions del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat, que les va estar gestionant fins a les 13 hores d'ahir. Tots, a l'interior de totes dues províncies.

Emergències va decretar el dilluns la preemergència màxima per risc d'incendis forestals en la pràctica totalitat de territori de la Comunitat Valenciana, una situació que es prolonga quasi diàriament a causa de l'episodi d'altes temperatures que viu l'autonomia valenciana i que s'allargarà fins al dilluns.

Per tant, durant aquests dies s'han reforçat els vols preventius augmentant les hores de vigilància davant la previsió de més tempestes en les pròximes jornades.

Com a secretari autonòmic d'Emergències, José Mª Ángel, va destacar la coordinació i ràpida resposta dels bombers forestals de la Generalitat i els bombers dels consorcis provincials, que en unes hores van haver de treballar en nombrosos incendis diversificant mitjans i esforços.

La importància de la prevenció

En la Comunitat Valenciana hi ha més de 350 empreses i autònoms dedicats a gestionar i conservar els boscos i espais naturals. El seu treball és vital per a previndre els incendis que es repeteixen cada estiu, reduir el seu impacte i garantir la sostenibilitat dels espais naturals.

De 2,3 milions d'hectàrees d'extensió que té la Comunitat Valenciana, més de la meitat tenen caràcter forestal, la majoria de muntanya mediterrània, un ecosistema que requereix una gestió constant per a evitar els incendis, que constitueixen la seua principal amenaça.

Si bé els mesos de març i abril es van caracteritzar per registrar una gran quantitat de precipitació acumulada que va batre rècords en alguns municipis, els mesos de maig i juny (fins ara) estan sent molt càlids i secs. Aquestes altes temperatures, obliga els agents de prevenció a estar molt pendents, ja que la situació actual afavoreix el desenvolupament d'incendis.

L'any passat va ser el que menys incendis es va registrar, amb un total de 240 incendis que van arrasar 785 hectàrees. Per això, des de l'Associació Nacional d'Empreses Forestals (ASEMFO) assenyalen que "la inversió en gestió forestal i en labors preventives sempre resulta molt més barata a les administracions públiques que les despeses a posteriori en extinció d'incendis i recuperació d'ecosistemes.

Tindre uns boscos ben gestionats suposa, a més, millorar les condicions de la flora i la fauna locals i disposar d'aigües més netes, perquè permet administrar el seu ús de manera que la muntanya mantinga la seua biodiversitat, s'eviten les plagues i desenvolupe tot el seu potencial.

 

 

Destacats