La suspensió dels desnonaments per a famílies vulneables s'amplia fins al 31 de desembre

Aquesta iniciativa del Govern d'Espanya forma part dels últims reials decrets-lleis

Guardar

Protesta al barri del Cabanyal de València davant un possible desnonament
Protesta al barri del Cabanyal de València davant un possible desnonament

Amb la marcada situació de crisi econòmica derivada en un primer moment per la pandèmia de la COVID-19 i, posteriorment, per la guerra a Ucraïna, cada vegada són més les famílies vulnerables a Espanya. Amb l'objectiu de protegir aquestes persones, el Govern ha aprovat l'ampliació de la suspensió dels desnonaments per a aquesta mena de famílies fins al 31 de desembre de 2022.

El tipus de llars vulnerables que es protegiran amb això seran aquells que s'enfronten a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, amb l'acció coordinada dels òrgans judicials i dels serveis socials competents, inclosos aquelles llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual, que no es deriven de contractes d'arrendament, quan existisquen persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d'edat a càrrec.

L'actual crisi econòmica ha provocat un augment del cost general de vida que s'ha traduït també en els preus de l'habitatge. Per això, des de la Plataforma antidesnonaments afirmen que reben de manera diària unes deu crides de persones que tenen problemes a l'hora d'afrontar el pagament del lloguer o la hipoteca. Tal és així que, l'oferta d'habitatges en les capitals de la Comunitat Valenciana és escassa, ja que a València trobar un pis econòmic és tota una odissea.

Segons el portal immobiliari Fotocasa, llogar un habitatge de 100 metres quadrats en territori valencià costa de mitjana 971 euros al mes. Així, el preu del lloguer puja en les tres províncies analitzades al maig respecte a l'any anterior. Els increments interanuals superen els dos dígits en les tres províncies, començant per Alacant, en concret s'aconsegueix els 18,6%, seguida de València amb el 13,5% i de Castelló amb un 12,3%.

Així, la iniciativa del Govern tracta de donar resposta a la situació de les llars en situació de vulnerabilitat en el context de l'evolució de la pandèmia, agreujada per les conseqüències derivades de la invasió d'Ucraïna, i que se sumen a les mesures de caràcter estructural que s'estan duent a terme en matèria d'habitatge, encaminades a fer efectiu l'exercici del dret constitucional a un habitatge digne.

També estén el termini durant el qual els arrendadors i titulars de l'habitatge afectats per la suspensió extraordinària prevista en el citat Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, podran presentar la sol·licitud de compensació prevista en la disposició addicional segona del Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents per a fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l'àmbit de l'habitatge i en matèria de transports.

 

 

Destacats