La Sombra, el moviment d'art urbà que lluita contra l'oblit de la salut mental

Parlem amb La Sombra sobre art urbà, salut mental i el poder de despertar consciències des de l'anonimat

Guardar

Imatge de La Sombra
Imatge de La Sombra

Des d'agost de 2023, unes ombres d'ulls verds ocupen algunes de les parets i racons de la ciutat de València. Es tracta de La Sombra, un moviment d'art urbà que recapta fons per a invertir-los en projectes específics de salut mental. Una reivindicació, en forma d'art, que busca apel·lar directament a la responsabilitat individual. A València Extra, parlem hui amb el moviment de La Sombra.

Com sorgix este moviment? Amb quin propòsit?

La Sombra sorgix l'agost de 2023 en la ment d'un/a artista, després d'una àmplia cerca d'inspiració i la necessitat incansable de participar d'una manera notablement productiva en la nostra societat.

Sorgix com una intervenció artística amb el propòsit de visibilitzar la importància de la cura de la Salut Mental. No únicament cap a la necessitat de crear polítiques sobre este tema, sinó també a despertar la consciència de les persones sobre la importància de la cura de la seua pròpia Salut Mental.

Pretén rescatar el sentit més primari del grafiti, basat en la reivindicació, fusionat amb el propòsit del street art de decorar les ciutats aportant un missatge que convide a pensar als transeünts.

Què simbolitza La Sombra?

La Sombra representa la mateixa projecció d'un mateix. La psicologia jungiana definix l'ombra com el "conjunt de frustracions, experiències vergonyoses, dolors, temors, inseguretats, rancor, agressivitat que s'allotja en l'inconscient de l'ésser humà formant un complet, moltes vegades, dissociat de la consciència". Dit d'una altra manera és l'aspecte inconscient de la personalitat, caracteritzat per trets i actituds que el jo conscient no reconeix com a propis.

Per què es va optar per l'art urbà?

L'art urbà sorgix de la més primària versió de l'art. Des de l'inici de la humanitat, les parets han sigut el lloc més òptim per a traslladar missatges. A més, en un món on el digital cada vegada és més artificial, les superfícies de les ciutats exigixen d'una tècnica i una metodologia insubstituïbles i cent per cent originals.

Quina visibilitat t'oferix este art?

La visibilitat és la mateixa que la de les pancartes publicitàries que ens bombardegen amb missatges de consum. Publicitat que, en general, et mostren eixe cotxe que no pots comprar, eixa universitat privada que no et pots permetre, eixe conjunt de roba que has de comprar-te per a ser feliç o eixe trasplantament capil·lar que has de fer-te per a ser socialment acceptat. En el cas de La Sombra, el sistema és el mateix, però amb un missatge totalment oposat.

La Sombra
La Sombra

Una de les vostres màximes és preservar l'anonimat, però què fa falta per a formar part de La Sombra?

L'anonimat del/la/els/les artista/es és fonamental per a no desviar l'atenció del missatge.

A més, el món de l'art té riscos inherents relacionats amb el reconeixement i el benefici econòmic. Per això, La Sombra sempre tindrà un propòsit solidari i guardarà l'anonimat de la seua autoria. No importa qui ho duu a terme. Només importa el missatge i el seu propòsit.

No fa falta res en concret per a formar part de La Sombra, totes i tots ja som La Sombra.

Us esperàveu l'acolliment que ha tingut? Quan vau començar a notar que havíeu aconseguit cridar l'atenció de la gent?

Sincerament, no s'esperava un acolliment tan gran. Esta resposta per part de la població ha motivat a cuidar el projecte i tindre més en compte la responsabilitat que es té amb ell. Este impacte res esperat va suposar una enorme pressió per a no defraudar a eixes persones que estaven mostrant el seu suport. No només en el tracte, sinó també en el contingut.

Tot això va començar de manera gradual i va anar creixent exponencialment. Es va saber que La Sombra estava tenint èxit quan, pocs mesos després de començar amb el projecte, es va produir un al·luvió de missatges de seguidors en el compte d'Instagram. Actualment, parlem de milers de missatges rebuts de suport i agraïment amb diverses perspectives des de la vivència de cada persona.

Estos missatges de suport es continuen produint i és un dels principals motors que ajuden per a continuar amb el projecte. S'està aconseguint l'objectiu de millorar la vida de les persones i produir canvis en la societat.

El recaptat ho doneu a projectes que aborden la salut mental, com funcionen estes donacions? De quina manera es pot col·laborar?

A través de les xarxes, la gent va començar a sol·licitar la compra d'obres i marxandatge. Això va ser el que va donar lloc a les donacions. En un principi, l'objectiu mai va ser recaptar; per això, per a seguir en la línia de la conscienciació social, es va decidir donar tot el benefici a fins socials relacionats amb la causa.

També podria veure's com una manera de retornar alguna cosa a la societat després d'"embrutar" els seus carrers. Les donacions a La Sombra es realitzen a través de la web oficial o en punts de venda d'articles autoritzats. Estes donacions econòmiques es compensen amb el lliurament d'un article de La Sombra.

Penseu que pot haver-hi un equilibri entre l'art urbà més reivindicatiu i la protecció del patrimoni?

Per descomptat. L'art urbà (que no sempre el grafiti) respecta el patrimoni. Recentment, ha sorgit una controvèrsia respecte a una ombra pintada en la paret d'un antic monestir. Este monestir, abandonat per les autoritats competents, es troba completament vandalitzat i replet de grafiti. La Sombra no és més que un xicotet dibuix en tot este mosaic de pintura projectada sobre les seues parets.

Com deia, l'art urbà respecta el patrimoni. Si un edifici de gran valor està o estiguera conservat per les institucions corresponents no hauria d'aparéixer cap dibuix sobre ell.

Imatge de La Sombra
Imatge de La Sombra

Dos integrants de La Sombra s'enfronten, ara, a un delicte de danys continuats contra béns de titularitat pública i heu anunciat que es paralitza temporalment les accions, tornarà La Sombra?

Parlem d'una pausa (a la ciutat de València, no en altres llocs) fins que es calme la situació. Pel que sembla s'ha produït la detenció de dues persones als qui se'ls atribuïx l'obra de La Sombra però, són realment ells? Ha sigut una acusació injusta? Realment eixe succés va ocórrer? Podria ser una jugada més de La Sombra que està "troleando" a la premsa, la policia i la justícia?... Potser prompte se sabrà.

De totes maneres, no es pot detindre a una ombra. A més, "La Sombra som tots".

Què necessitaríeu per a veure la vostra acció culminada?

La culminació de l'objectiu que perseguix el moviment de La Sombra encara no s'albira en l'horitzó. És cert que s'està aconseguint una certa consciència social, principalment a nivell individual, no tant a nivell col·lectiu o institucional. Encara queda molta faena per fer.

En l'actualitat, la cura de la Salut sembla anar enfocat únicament en la Salut física, garantida per un sistema sanitari públic i de gran qualitat però, i la salut mental? Per què no hi ha ajuda pública en este camp quan és el que determina tot el nostre comportament i sentir? Una sessió de psicologia clínica ronda els 70 €.

Els reptes que està plantejant el s. XXI, on el consumisme, la globalització i la digitalització condicionen la vida de totes les persones, no són assumibles sense una adequada cura de la nostra Salut Mental. De fet, les xifres sobre diagnòstics -principalment en els més joves i vulnerables davant tot això- parlen per si soles.

Destacats