Soler: "La consciència de ciutadania europea és clau per a l'èxit de la Unió Europea, el projecte polític que ens ha permés avançar en benestar i llibertat"

El conseller ha fet lliurament dels premis dels concursos de dibuix, microrelat i fotografia per a Instagram, organitzats per la Direcció General de Fons Europeus amb motiu del dia d'Europa

Guardar

El conseller de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler
El conseller de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat aquest dilluns que "el vertader èxit de la Unió Europea no són ni els seus tractats ni les seues institucions, sinó la consciència cada vegada major que som ciutadans europeus i formem part del projecte polític més reeixit que es coneix en el món i el que ens ha permés avançar en benestar i allibereu".

"Europa continuarà mentre la seua ciutadania, i especialment els més joves, continuen creient en aquest projecte integrador que ha garantit la pau, ha impulsat la prosperitat econòmica, ens ha conscienciat sobre la lluita contra el canvi climàtic i ha consolidat l'Estat del Benestar en els seus 27 països membres", ha apuntat Soler durant la celebració del Dia d'Europa amb associacions de joves europeistes.

Així, el responsable de la gestió dels fons europeus del Consell ha recordat que "per primera vegada una generació d'europeus ha pogut viure tota la seua vida sense haver pres les armes, treballant en pau, estudiant, aprenent i construint un futur millor" pel que ha animat als joves a condemnar tota forma de violència, a denunciar la invasió d'Ucraïna i a continuar defensant i preservant "els valors que ens han portat a ser una de les principals potències mundials i un exemple de llibertat, de drets socials i de progrés".

Vicent Soler ha realitzat aquestes declaracions durant l'acte institucional organitzat per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic amb motiu del 9 de maig, Dia d'Europa, en el qual ha participat també el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo i que ha destinat "a fomentar els valors europeistes entre els més xicotets i joves".

De fet, durant l'acte, el conseller ha entregat els premis als guanyadors dels tres concursos organitzats per la Direcció General de Fons Europeus sobre la construcció d'Europa i el sentiment de pertinença a la Unió Europea i que ha comptat amb la col·laboració d'Europe Direct Comunitat Valenciana i de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

"L'objectiu d'aquest concurs és que xiquets i xiquetes, adolescents i joves reflexionen sobre la Unió Europea i els valors que transmet de la forma més creativa possible i motivar-los perquè cada vegada més es consolide aquest sentiment de ciutadania europea", ha explicat Soler.

Lliurament de premis

El conseller ha agraït la participació de més de 280 xiquetes, xiquets, adolescents i joves en aquests concursos que s'han adaptat a través de tres modalitats "a totes les edats". Així, s'ha organitzat un concurs de dibuix per als alumnes de 5é i 6é de primària, un de microrelats per a adolescents d'ESO, Formació Professional i Batxillerat i un de fotografia per a joves de més de 18 anys dirigit a Instragram," un format d'ús comú en el seu dia a dia", ha assenyalat.

En el concurs de dibuix han resultat guanyadors alumnes del Centre Liceu Corbi de València, el Col·legi Santa Teresa de Jesús del Vedat de Torrent i el Col·legi Martí Sorolla de València. En qualsevol cas, tots els dibuixos presentats han estat exposats durant l'acte.

Per part seua, en el concurs de microrelats per a estudiants d'Educació Secundària, Batxillerat i Formació Professional el guanyador ha sigut el centre Concha Espina de València. Mentre que en el concurs fotogràfic per a majors de 18 anys s'han premiat les fotografia de tres joves que reflectien l'Europa en Pau, en captar la solidaritat del poble valencià amb Ucraïna; l'Europa de la llibertat, amb un mapa del continent "sense fronteres"; i l'Europa mediambiental, amb l'aposta per la mobilitat sostenible i les formes de transport com la bicicleta a la ciutat de València.

Dinàmica amb joves

Igualment, la conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha organitzat amb diferents associacions de joves europeistes un debat sobre temes d'actualitat i sobre el futur de la Unón Europea al qual s'han sumat tant experts en temes europeus com diverses autoritats de l'àmbit europeu.

"Les noves generacions prompte estareu prenent decisions -ha apuntat Soler dirigint-se al públic més jove-, i és important que sigueu conscients del camí recorregut i de tot el que suposa el projecte d'Europa". A més, ha insistit que és fonamental "reforçar la capacitat de participació de la població infantil i juvenil i fomentar un diàleg intergeneracional i intercultural que contribuïsca al coneixement i a la crítica constructiva".

Entre les associacions que han participat es trobava el Consell Valencià de la Joventut (CVJ), Equip Europa, Joves Europeus Federalistes (JEF) i l'Institut 9 de Maig, amb els quals s'ha debatut sobre quatre eixos: Europa en Pau, Europa Sostenible, Europa Inclusiva i Europa Digital.

"Hem triat 'Europa en Pau' com a primer tema de reflexió en aquesta jornada perquè la pau està en l'ADN mateix del projecte europeu. Necessitem la pau per a poder fer front a altres desafiaments, com els problemes de la sostenibilitat i la inclusió, així com aconseguir dominar l'actual revolució tecnològica".

Així mateix, un altre dels eixos de debat ha sigut la lluita contra el canvi climàtic i l'avanç cap a una Europa més sostenible "que continue exercint el seu lideratge a escala internacional cap a la neutralitat climàtica" al mateix temps que s'ha reivindicat una Europa més inclusiva "amb un sistema modern de migració i asil, més coordinat en la gestió de les fronteres i que lluite contra el tràfic il·lícit de migrants".

Finalment, els joves han reivindicat una transició digital "inclusiva, que no deixe a ningú arrere, de prioritat a les persones i cree noves oportunitats laborals i econòmiques".

Destacats