Silvia Congost: "Aquest tipus de funcions són com teràpies grupals, no les hi havia fet abans cap psicòleg"

La prestigiosa psicòloga celebra aquest diumenge a València l'última funció de la seua obra "Entendre l'amor, per a viure millor"

Guardar

La psicòloga Silvia Congost durant una de les seues funcions
La psicòloga Silvia Congost durant una de les seues funcions

El pròxim 23 de gener el Teatre Talia acollirà a Sílvia Congost, una de les majors expertes en relacions de parella de tota Espanya. Després de l'èxit del seu gira per tot el país, celebrarà una última funció a València de la seua obra Entendre l'amor, per a viure millor, que compleix, a més, 11 edicions.

Psicòloga, escriptora, conferenciant i apassionada per aconseguir que l'amor no siga causa de sofriment, Sílvia Congost no sols emociona al seu públic des del primer minut, sinó que aconsegueix que siga part activa convertint la funció en un diàleg constant amb l'audiència. No és una conferència a l'ús, és una experiència única, segons descriu. Congost arrasa en el seu camp des de fa més ja de 15 anys amb el seu lema "aposta per tu" i els seus 9 llibres publicats han inspirat a persones a tot el món. Parlem amb ella a pocs dies de l'última funció de la seua obra Entendre l'amor, per a viure millor, que tindrà lloc aquest diumenge a València.

Autora llibres com 'Si fa mal, no és amor', 'Quan estimar massa és dependre', 'Tot sol' i 'Autoestima automàtica', en quin moment de la teua vida decideixes dedicar-te a la psicologia i ajudar a la gent en les seues relacions de parella, especialment?

Vaig decidir estudiar psicologia perquè sempre m'ha interessat tot el que tinga a veure amb la ment humana. Després de finalitzar la carrera, vaig quedar atrapada en una relació en la qual no era feliç i de la qual no era capaç d'eixir. Vaig descobrir que patia dependència emocional (fins i tot sent psicòloga) i que no tenia eines per a eixir. Va ser en eixe moment quan a poc a poc em vaig adonar que hi havia incomptables persones a la meua al voltant patint en relacions tòxiques i que necessitaven ajuda. Vaig trobar així la meua missió i em vaig centrar exclusivament en el tema de l'autoestima i les relacions.

"Al final tots els problemes que tenim en les relacions són causats per una falta d'informació, per no entendre bé què és l'amor", has arribat a afirmar. Llavors, com definiries què és l'amor?

Per a mi l'amor és un sentiment que sempre va de la mà de la bondat (fer el bé), la compassió (evitar el seu dolor) i les ganes de compartir amb eixa persona a la qual mestresses, de tindre-la a prop. Per això quan hi ha amor, no pot ser que la teua causa de sofriment o malestar siga causada per eixa persona. Patim perquè diem amor a alguna cosa que no ho és, perquè ens obstinem a romandre al costat d'algú que en realitat no ens agrada i que desitgem que siga diferent, perquè no posem límits davant tractes que haurien de ser inacceptables i perquè tenim por a no trobar a ningú més (encara que el/la triat/a siga la pitjor opció). Per això, quan entenem què és l'amor i som capaços d'identificar si això és el que tenim amb la nostra parella o no ho és, també som més capaces de descartar eixa persona en cas de no ser l'adequada per a nosaltres.

"Quan hi ha amor, no pot ser que la teua causa de sofriment o malestar siga causada per eixa persona. Patim perquè diem amor a alguna cosa que no ho és"

Com ha anat aquesta última gira per Espanya? Has vist bon acolliment?

Ha anat molt bé! Estic molt contenta amb l'acolliment i hem fet diversos sold outs i moltes persones fins i tot repeteixen, la qual cosa és un gran regal per a mi.

Com es desenvolupen aquestes funcions, quins són els seus objectius?

El que allí es viu és una experiència molt transformadora. Al llarg de la funció jo transmet tota la informació que considere important, però no sols parle jo, allí els centenars de persones que venen també participen i comparteixen les seues històries i això fa que tots ens sentim identificats i que connectem amb la compassió i les ganes d'estimar-nos més i ser més felices. En cada esdeveniment riem, plorem i ho donem tot!

 

La psicóloga Silvia Congost durante una de sus funciones
La psicòloga Silvia Congost durant una de les seues funcions

Edició número 11 d'aquesta funció, per què creus que ha tingut tant d'èxit?

Crec que cada vegada hi ha més persones conscients de l'important que és aprendre sobre un tema bàsic com la relació de parella, per al qual ningú ens educa ni ens dona informació. I això és molt bo perquè tots tindrem alguna relació al llarg de la nostra vida, per la qual cosa, com més sapiem millor! A més, aquest tipus de funcions, que són com a teràpies grupals, no les havia fetes abans cap psicòleg i crec que això també atrau, poder viure una cosa diferent i que recordem durant molt de temps.

"Són uns programes (Isla de las Tentaciones) que enganxen perquè ens agrada la morbositat de veure què els passa als altres, com pateixen, com es fan mal. Aportar, aporten poc"

D'aquesta gira per Espanya, Quins han sigut els problemes que més han exposat les persones que acudien i quins creus que són els motius que hi ha darrere d'això?

Problemes com estar atrapat en una relació amb dependència emocional en la qual eres plenament conscient que no eres feliç, però que no eres capaç de tallar-la, estar reproduint una relació tòxica una vegada i una altra perquè això és el que has vist a la teua casa, patir maltractament psicològic, sentir por a no ser capaç de trobar a ningú que ens estime, etc. Però, també, venen persones que estan bé amb les seues parelles i acudeixen perquè volen saber i aprendre i això és meravellós!

Què ha suposat per a les parelles i les persones individuals la pandèmia, com els ha influït?, Creus que ha marcat un abans i un després? A nivell emocional, dependència, autoestima...

No, jo no crec que la pandèmia haja canviat res a nivell de relacions de parella. L'única cosa que va passar és que les persones que estaven malament, en tancar-les tantes setmanes van viure una situació que es va tornar insostenible i es va posar de manifest l'evident que no volien veure fins a eixe moment. Però les persones que estaven bé en una relació van seguir bé després de la pandèmia (o si van trencar, no va ser per la pandèmia).

Com afecten programes de televisió com la Isla de las Tentaciones a la idea que es té sobre com han de ser les relacions de parella? Creus que ajuden a la gent o, no obstant això, perpetua estereotips 'tòxics' en l'àmbit de les relacions?

Jo crec que no aporta res bo. Són uns programes que enganxen perquè ens agrada la morbositat de veure què els passa als altres, com pateixen, com es fan mal, etc. El mateix que ocorre amb les telenovel·les. Però aportar, aporten poc. Veure constantment models de relacions immadures, que no es respecten, que no estan compromeses, que són deslleials, que es menteixen i que fan el ridícul davant de les cambres, no crec que puga aportar massa a nivell educatiu. Tal vegada ens ho hem de prendre més com si vérem una comèdia al cinema ...

Destacats