"Les deduccions no sols beneficien als qui ja tenen problemes de salut, sinó que també fomenten la prevenció"

Les mesures invertixen en salut a mitjà i llarg termini, ja que pretenen inculcar uns hàbits saludables que suposen un menor ús dels servicis sanitaris en el futur

Guardar

Una dona durant la visita a l'oculista per a cuidar la seua salut visual
Una dona durant la visita a l'oculista per a cuidar la seua salut visual

Els i les contribuents de la Comunitat Valenciana estan d'enhorabona a causa de les sis noves deduccions socials en l'IRPF per a les rendes més baixes i mitjanes. Unes deduccions relacionades amb la salut física i mental i amb la pràctica esportiva, destinades a rendes individuals de fins a 32.000 euros i rendes conjuntes de fins a 48.000 euros, que han sigut molt ben acollides pel sector.

Este paquet de mesures impulsat pel Consell, suposarà, en la Renda de 2023, un estalvi estimat conjunt de més de 180 milions d'euros per als ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana que potencialment poden beneficiar-se d'esta, al voltant de 2,1 milions de contribuents, el 87,5%.

Unes mesures que suposen una inversió en salut a mitjà i llarg termini, ja que pretenen inculcar uns hàbits saludables que suposen un menor ús dels servicis sanitaris en el futur.

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón

Fomenta la prevenció

El president del Col·legi d'Òptics Optometristes de la Comunitat Valenciana, Andrés Gené, ha expressat la seua satisfacció davant la recent mesura adoptada que permet deduccions fiscals de fins a 100 euros pel 30% de les despeses destinades a l'adquisició de cristalls graduats, lents de contacte i solucions de neteja. Esta iniciativa, a més de ser una mesura positiva per al sector òptic, es considera beneficiosa per a la ciutadania en general, especialment per a aquells amb menys recursos.

Gené ha destacat que esta mesura "no sols beneficia als qui ja tenen problemes de visió, sinó que també fomenta la prevenció en un sector de la població que sovint descura la seua salut visual". Segons el Llibre Blanc de Salut Visual, aproximadament el 30% de la població no se sotmet a revisions oftalmològiques regulars. "Si apliquem este percentatge a un altre camp, per exemple, això significaria que al voltant de 500.000 conductors no veuen bé", incidix.

Per tant, esta iniciativa no sols promou la salut visual, sinó que també pot contribuir a millorar els riscos associats amb la mala visió.

La possibilitat de deduir fins a 100 euros pel 30% de les despeses en productes relacionats amb la salut visual representa "un estímul important" perquè més persones accedisquen a servicis d'òptica i cura de la vista. Esta mesura no sols encoratja a la població a realitzar revisions periòdiques, sinó que també facilita l'accés a productes que contribuïxen a mantindre una bona salut ocular.

AIxí, la mesura de deduccions fiscals per a despeses en salut visual és rebuda amb entusiasme per part del Col·legi d'Òptics Optometristes de la Comunitat Valenciana, ja que representa un pas significatiu cap a la promoció de la salut visual i el benestar general de la població.

Una oculista posa unes ulleres a una xiqueta
Una oculista posa unes ulleres a una xiqueta

Millor accés als servicis de salut

Per part del Col·legi Oficial de Dentistes de Castelló, este col·lectiu veu "positiva" la mesura perquè "d'alguna manera ajuda el ciutadà a poder afrontar el cost econòmic dels tractaments odontològics i redunden en un millor accés als servicis de salut oral, millorant de manera global l'estat de salut de la població".

No obstant això, afigen matisos: "creiem que podria reforçar-se mitjançant fórmules que no deixen fora a determinats grups de població amb baixos recursos que no es poden beneficiar d'una deducció directa en l'IRPF", afirma la presidenta de la institució, la doctora Salomé García. En este sentit, assenyalen a la necessitat de considerar iniciatives com augmentar la part d'ajudes a l'accés de determinats tractaments com el cas de les pròtesis dentals en persones d'edat avançada o amb recursos escassos.

En este cas, el percentatge de la deducció corresponent a les despeses de salut, entre els quals s'inclouen els derivats de tractaments odontològics per les quantitats satisfetes en el període impositiu 2023, és d'un 30%, establint-se un límit màxim de 150 euros per a les despeses derivades de l'adquisició de productes, servicis i tractaments vinculats a la salut bucodental de caràcter no estètic, segons arreplega l'Agència Tributària.

Una xiqueta, al dentista
Una xiqueta, al dentista

"Un encert"

La valoració per part del Col·legi de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana (ICOFCV) respecte a la iniciativa del nou govern valencià en relació a les noves deduccions és "summament positiva". El seu degà Josep Benítez ressalta "el beneficiós impacte que té per als nostres pacients. Incloure els servicis de fisioteràpia en estes mesures és sens dubte un encert, ja que són fonamentals per a un gran nombre de ciutadans".

En este sentit, Benítez incidix en el fet que "és important destacar que un percentatge significatiu dels tractaments de fisioteràpia es duen a terme en l'àmbit privat, en gran part a causa de les limitacions del servici públic de salut en este àmbit. Molts ciutadans s'enfronten a lesions i patologies que requerixen la intervenció de fisioterapeutes i es veuen obligats a recórrer a clíniques privades per a rebre atenció".

Per això, des de l'ICOFCV consideren que, "encara que són necessàries més accions, és de valorar que el govern estiga compensant esta manca i encoratjant amb això a la població a cuidar la seua salut".

La fisioterapeuta Belén Escartín també realitza una valoració positiva. Segons afirma, "cada vegada més gent utilitza este servici, i cada vegada hi ha una major consciència de la cura de la salut".

No obstant això, per a l'especialista, "les ajudes són limitades", ja que, de mitjana, es visita al fisioterapeuta unes tres o quatre vegades a l'any, per la qual cosa "s'hauria de garantir este servici mitjançant la sanitat pública".

Siga com siga, per a Escartín "estes ajudes faran que la gent s'ho pense menys, ja que hi ha molts casos de pacients amb lesions que venen menys al físio del que necessiten".

Altres deduccions

A més d'estes deduccions, s'incorpora la deducció de fins a 100 euros per despeses associades amb malalties cròniques d'alta complexitat o les denominades rares, així com amb diagnòstic de dany cerebral adquirit o alzheimer. El límit d'esta deducció s'eleva fins a 150 euros si la unitat familiar és nombrosa o monoparental.

També tindran deduccions de fins a 150 euros pel 30% de les despeses generades per membres de la unitat familiar que necessiten ajuda per patir qualsevol patologia assimilada a problemes de salut mental.

Finalment, s'inclouen deduccions de fins a 150 euros pel 30% de les despeses associades a la pràctica esportiva, iniciativa que busca promoure un estil de vida saludable i el benestar de les persones. En este cas, si el declarant és major de 65 anys o té una discapacitat igual o superior al 33%, el percentatge de deducció serà del 50% i si és major de 75 anys o té una discapacitat igual o superior al 65%, serà del 100%.

Destacats