Sanitat millorarà l'Atenció Primària abans d'estiu

El conseller Miguel Mínguez ha signat hui amb SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical l'acord de millores en Atenció Primària i la jornada de 35 hores

Guardar

Metge atén un pacient
Metge atén un pacient

El conseller de Sanitat de la Comunitat Valenciana, Miguel Mínguez, ha formalitzat un acord històric amb els representants sindicals de SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical sobre millores en Atenció Primària. Les mesures s'implantaran en el segon trimestre de l'any, amb l'objectiu que estiguen operatives al juny. L'acord inclou la limitació a 35 les cites diàries de les agendes en medicina de família i a 28 en pediatria, així com el contingent mitjà de targetes. El sindicat mèdic (CESM) no ha donat suport al pacte d'Atenció Primària i s'ha abstingut en l'acord per a implantar la jornada laboral de 35 hores de manera progressiva fins a l'1 de gener de 2025, en reclamar una implantació immediata.

El conseller ha destacat que es tracta d'un dels acords més rellevants i de major transcendència des de la transferència de les competències sanitàries, a la fi dels anys 80 del segle passat, i ha demanat al sindicat mèdic que reflexione i avalue si es compleixen els requisits des del punt de vista laboral per a mantindre la vaga prevista per al pròxim 3 d'abril.

En aqueix sentit, els representants de SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical han coincidit que es tracta d'un acord "històric" que ha sigut possible amb el canvi en la direcció de Sanitat --"fins ara no ha sigut possible", han assenyalat-- gràcies a "una actitud molt més dialogant" del nou conseller. No obstant això, han demanat "celeritat" en la publicació d'aquests acords en el DOGV per a "augmentar la seguretat jurídica" i des de CSIF han demanat així mateix la convocatòria urgent d'una taula sectorial per a consensuar la paga covid als sanitaris després de l'anul·lació del TSJCV.

MILLORES EN L'ATENCIÓ

Entre les mesures més rellevants, està la implantació d'un horari de 35 hores a la setmana en la jornada ordinària per als professionals de la sanitat pública. L'objectiu és que estiga implantada de manera efectiva l'1 de gener de 2025, d'acord amb les limitacions establides en la Llei de prellocs Generals de l'Estat i de manera homogènia en tots els nivells assistencials. Fins a aqueixa data, s'anirà implantant de manera progressiva. Aquesta mesura suposarà la contractació de 2.500 treballadors i una inversió de 130 milions.

A més, s'incorporen millores en Atenció Primària que s'aniran posant en marxa abans d'estiu. L'acord recull una limitació del contingent de pacients, de manera que medicina de família atendrà un màxim de 35 cites diàries i en pediatria el límit serà de 28 pacients.

Les consultes que excedisquen d'aqueix contingent seran gestionades, en funció de les característiques de cada centre, mitjançant mòduls, alliberament de professionals, l'assignació de professionals específics per a aquests pacients o altres modalitats, la qual cosa a més redunda en un augment de l'autogestió de cada àrea de salut. El cost que suposarà l'aplicació de mòduls, que ha de passar pel ple del Consell per a la seua aprovació, ja està previst en els actuals Pressupostos de la Generalitat.

Així mateix, el contingent mitjà de targetes se situarà entre 1.450 i 1.200 segons el tipus de centre per a medicina de família, a 900 en pediatria i a 1.500 en infermeria. Es crearan aliances estratègiques entre departaments si hi ha descompensacions en els contingents.

D'altra banda, l'acord també inclou mesures basades en l'ús de la tecnologia per a agilitzar l'assistència en Atenció Primària. De fet, la finalitat és introduir sistemes d'anomenades als pacients mitjançant pantalles amb la finalitat d'agilitzar l'accés a la consulta. A més, s'aplicaran mesures de desburocratització, com consolidar les agendes de taulell o introduir nous sistemes de gestió de la demanda en taulells per a oferir la prestació més adequada d'acord amb el motiu de consulta.

Finalment, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals del personal s'estableix un augment de la retribució per l'hora de guàrdia, que se situarà en la mitjana nacional per a totes les categories. A més, s'aplicaran mesures per a garantir la formació continuada, així com mesures de seguretat en els centres sanitaris.

Destacats