Sanitat inverteix en la Ribera més de 18 milions d'euros en quatre anys de gestió pública directa

Guardar

Sanitària a l'Hospital Ribera Salud
Sanitària a l'Hospital Ribera Salud

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha invertit en el Departament de Salut de la Ribera més de 18 milions d'euros des que assumira la seua gestió directa l'1 d'abril de 2018, fa ara quatre anys.

Des de llavors, el Departament de Salut ha millorat infraestructures sanitàries amb la finalitat de pal·liar el dèficit estructural d'espais amb què compte, especialment, l'Hospital d'Alzira, i ha pal·liat l'obsolescència tecnològica que tenia abans de la reversió, dotant a la comarca de nous i més avançats equips tecnològics de diagnòstic i tractament.

A més, com destaca la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, "també s'han sumat nous professionals, noves prestacions, proves i serveis, tant a l'hospital com en els centres de salut del Departament". Totes aquestes millores, en paraules de Barceló, evidencien que "la gestió pública és la millor manera de garantir l'accés a una Sanitat Pública forta, de qualitat, amb equitat i amb una gestió transparent, perquè la salut ha de ser un dret de tots i de totes".


Millora d'infraestructures
 

En concret, entre les inversions més destacades en infraestructures, destaca la construcció d'un nou quiròfan per a Cirurgia Major Ambulatòria a l'Hospital Universitari de la Ribera, per un import de 750.000 euros; l'ampliació i reforma de la sala d'espera d'Urgències, per més de 151.000 euros, o la construcció d'un edifici annex a les Urgències, per més de 120.000 euros.

Al costat d'això, també destaca la licitació de les obres del nou Centre de Salut d'Algemesí, per un import superior als 1,9 milions d'euros, i les obres de reforma, millora i condicionament de diversos centres d'Atenció Primària, com els de Riola, Sollana, Benicull, Tous, Llombai, Favara i Benimuslem, a les quals s'han destinat més de 521.000 euros del Pla d'Intervenció Arquitectònica en Consultoris (PIAC) de la Conselleria de Sanitat.


Millora en equipament tecnològic
 

Quant a equipament tecnològic, cal destacar la substitució d'un accelerador lineal i d'una ressonància magnètica a l'Hospital d'Alzira, per un import superior als 4,2 milions d'euros; la incorporació d'un equip de PET-TC, per més d'1,8 milions d'euros, o l'adquisició de nous equips portàtils de Radiologia, per 150.000 euros, entre altres inversions.

Així mateix, s'ha destinat més de 566.000 euros a dotar de sengles equips de radiologia digital als centres de salut Alzira II, Carlet i Benifaió, i d'ecògrafs als centres de Sueca i Carlet, i s'ha posat en funcionament una sala de Radiologia en el CSI Sueca per un import superior als 249.000 euros.


Serveis i prestacions
 

Fruit de les inversions dutes a terme per la Conselleria de Sanitat, el Departament de Salut de la Ribera ha pogut incorporar noves prestacions, proves i serveis, tant a l'Hospital d'Alzira com en la seua xarxa de centres d'Atenció Primària.

Així, l'Hospital Universitari de la Ribera no sols ha mantingut les 50 especialitats amb les quals ja comptava abans de la reversió, sinó que, a més, ha incorporat la Cirurgia Pediàtrica que, amb anterioritat al trànsit a la gestió pública, l'Hospital cobria mitjançant un contracte mercantil.

Així mateix, ha posat en marxa una Unitat d'Exploració Funcional Digestiva, amb la incorporació de proves diagnòstiques com la manometria esofàgica, la manometria anorectal i la pH-metria/impedanciometria de 24 hores, a les quals els pacients de la Ribera només podien accedir, abans de la reversió, si es desplaçaven a altres centres hospitalaris.

Igualment, s'ha posat en funcionament una Unitat Bàsica de Tabaquisme, una Unitat d'Accés Vascular, una Unitat d'Asma Greu, una Unitat de Salut Mental Domiciliària i una Unitat d'Alta Resolució de Nòdul Tiroidal. A això se suma la incorporació de la fisioteràpia de sòl pelvià i la fisioteràpia de l'infodèmia.

D'altra banda, la Conselleria de Sanitat ha apostat per acostar especialitats al domicili dels ciutadans, evitant, d'aquesta manera, molèsties i desplaçaments innecessaris fins a l'Hospital d'Alzira. Així, els centres de salut d'Almussafes, Alginet, Alzira I, Alzira II, Sueca, Carlet i Carcaixent han incorporat consultes d'especialitats com a Oftalmologia, Neurologia, Geriatria, Traumatologia o Cardiologia, entre altres.


Activitat
 

Com en la resta de departaments de salut, l'activitat a la Ribera s'ha vist afectada per la pandèmia de coronavirus viscuda en els últims dos anys. Malgrat això, cal destacar que fins a 2019 (primer any de gestió pública complet), l'activitat assistencial s'ha mantingut, i fins i tot incrementat, respecte a l'últim any de gestió privada complet (2017).

Així, en 2019 es va incrementar el nombre d'ingressos en un 1,5% respecte a 2017 i es va incrementar l'hospitalització domiciliària en un 34,8% en una clara aposta per potenciar aquest tipus d'atenció al pacient, més còmoda per a ell i en l'entorn familiar que suposa el seu domicili.

De la mateixa manera, les intervencions quirúrgiques es van incrementar un 6,2% en 2019, sent aquest l'any en què l'Hospital Universitari de la Ribera va aconseguir el seu rècord històric quant al nombre d'operacions realitzades, amb un total de 23.122 intervencions.

Així mateix, les consultes amb l'especialista ateses en 2019 es van incrementar un 2,6% i les consultes d'Atenció Primària (Medicina, Pediatria i Infermeria) van augmentar un 0,10%.

Pel que fa a les proves de Radiologia, aquestes es van incrementar un 7,8% en el primer any complet de gestió pública directa, realitzant-se 1.850 TACs més i 2.330 ressonàncies més que en 2017, la qual cosa suposa un increment del 7,3% i del 15,8%, respectivament.

Respecte a la demora quirúrgica mitjana, aquesta se situava el 31 de març de 2018 (últim dia de gestió privada) en 62 dies, mentre que un any més tard es trobava en 55 dies. En aquests moments, malgrat la incidència que ha tingut la pandèmia en l'activitat quirúrgica, la demora es troba en 64 dies d'espera i manté una tendència a la baixa a causa de la millora de la situació epidemiològica.


Docència
 

Al llarg d'aquests 4 anys, el Departament de Salut de la Ribera ha donat un fort impuls a la Docència. Així, des de 2018, la Ribera ha obtingut, per part del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, l'acreditació per a impartir Formació Sanitària Especialitzada en 5 especialitats més: Psicologia Clínica, Neurofisiologia, Urologia i Geriatria (tant en Medicina com en Infermeria); així, l'Hospital Universitari de la Ribera és, actualment, l'únic centre de la Comunitat Valenciana acreditat per a formar a futurs geriatres.


Promoció de la salut
 

Al llarg dels seus quatre anys de gestió pública directa, el Departament de Salut de la Ribera ha realitzat una important aposta per desenvolupar programes de promoció de la salut entre els ciutadans de la comarca.

Destaca el fort impuls que el Departament de Salut ha dut a terme, en col·laboració amb els diferents ajuntaments de la comarca, del programa 'La Ribera Camina'.

Al costat d'això, destaca la posada en marxa de programes com 'esTemBé', una sèrie de tallers amb la finalitat de millorar el benestar emocional dels ciutadans de la comarca, o el programa 'CuidAc', amb la finalitat de formar als cuidadors de persones dependents en la seua autocura.


Projectes de futur
 

La Conselleria de Sanitat manté diversos projectes per a continuar avançant a millorar la qualitat assistencial que es presta tant a l'Hospital d'Alzira com en els centres d'Atenció Primària de tot el Departament de Salut.

Així, cal destacar la incorporació a l'Hospital de la Ribera, en 2023, de 5 nous equips d'alta tecnologia, amb càrrec al Pla INVEAT del Ministeri de Sanitat. D'aquesta manera, l'Hospital d'Alzira renovarà l'any vinent sengles equips de ressonància magnètica, accelerador lineal, angiògraf vascular i gammacambra i incorporarà un altre accelerador lineal, que serà el tercer equip d'aquestes característiques amb què compten els ciutadans de la comarca de la Ribera.

Pel que fa a l'Atenció Primària, la Conselleria preveu implementar les accions contemplades en el Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària, que preveuen un increment estructural de les plantilles i la posada en marxa d'una cartera de serveis que incloga l'ecografia clínica, retinografies de garbellat, cirurgia menor, dermatoscòpia i teledermatologia, entre altres projectes.

Arxivat a:

Destacats