Sánchez proposa l'obligatorietat de les mascaretes en exteriors i el reforç de la vacunació amb militars

Guardar

El presidente del Senado, Ander Gil y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez
El presidente del Senado, Ander Gil y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha proposat als presidents autonòmics la volta de l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes en exteriors com una de les mesures per a controlar l'increment explosiu de nous casos de coronavirus. La mesura seria aprovada demà mateix en un Consell de Ministres extraordinari, segons han informat fonts governamentals.

Sánchez ha anunciat aquesta mesura en la Conferència de Presidents que se celebra aquest dimecres de manera telemàtica per a abordar al costat dels mandataris autonòmics la situació de la pandèmia de la Covid-19 del sobtat increment de casos en les últimes dates.

En aquest context, el cap de l'Executiu finalment ha fet cas als set presidents autonòmics que havien proposat al Govern tornar a reprendre la mesura que feia obligatori l'ús de la màscara en exteriors.

Va ser el passat 26 de juny quan el Govern central va decidir posar fi a l'obligatorietat de l'ús de la màscara en els exteriors si hi havia més d'1,5 metres de distància. No obstant això, Sánchez ha decidit tornar a proposar aquesta obligatorietat com una mesura que, al seu judici, puga controlar l'avanç del virus a Espanya.

REFORÇAR LA VACUNACIÓ AMB MILITARS

Així mateix, el cap de l'Executiu ha proposat reforçar els dispositius de vacunació amb equips de les Forces Armades, així com posar a disposició hospitals de la Xarxa Sanitària Militar, segons asseguren fonts governamentals.

En aquest context, el president ha plantejat la intensificació i acceleració del procés de vacunació i ha posat damunt de la taula els següents objectius: Que el 80% de la població entre 60 i 69 anys estiga vacunada amb la tercera dosi abans que finalitze l'any; que el 80% d'entre 50 i 59 anys ho estiga en la setmana del 24 de gener i que el 80% d'entre 40 i 49 anys tinga la dosi de reforç en la primera setmana de març.

A més que el 70% dels xiquets entre 5 i 11 anys compte amb la primera dosi pediàtrica en la setmana del 7 de febrer i que el 70% tinga la segona dosi pediàtrica en la setmana del 19 d'abril.

CONTRACTAR PERSONAL SANITARI JUBILAT

Una altra de les mesures que Sánchez ha traslladat als presidents autonòmics ha sigut la de la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat i habilitació per a la contractació de professionals amb títol d'especialista obtingut en Estats no membres de la Unió Europea.

És més, fonts de la reunió assenyalen a Europa Press que Sánchez ha informat els mandataris autonòmics que el consell de ministres extraordinari de demà aprovarà un "reforç de recursos humans", que s'articularà a través de la contractació d'aquest personal sanitari jubilat.

La idea del Govern, segons Sánchez, és la d'augmentar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar les seues condicions laborals, reduint la temporalitat per davall del huit per cent.

TEST COVID

Quant als tests covid, Sánchez ha informat els presidents autonòmics que s'emetran autoritzacions temporals per a permetre la venda en farmàcies de determinats tests d'antígens d'ús professional perquè estiguen a la disposició de tota la població.

També ha recordat que les persones que hagen tingut contacte directe amb un contagiat no hauran de realitzar la quarantena en cas d'estar vacunades amb pauta completa, i que, a partir de l'1 de febrer, el Certificat Covid tindrà una caducitat de nou mesos des de la data de l'administració de l'última dosi.

REUNIR ELS PRESIDENTS DURANT LA SISENA ONA

Un altre dels punts sobre els quals ha versat la intervenció inicial de Sánchez ha sigut la de proposar reunions periòdiques de la Conferència de presidents mentre dure aquesta sisena ona.

Destacats