Renfe suprimeix més d'una vintena de trens de rodalia de València en duplicar-se la mitjana habitual de baixes laborals

Guardar

Ferrocarril de Renfe
Ferrocarril de Renfe

El Servei de Rodalia de València registrarà en la jornada d'aquest divendres la supressió de més d'una vintena de trens en duplicar-se la mitjana de baixes laborals habitual en aquestes dates, que ha passat de 12 a 23 en els últims dies, han informat fonts de Renfe.

D'aquesta manera, dels 272 trens previstos, circularan uns 250
--el que suposa un 9% menys-- i es veuran afectats entorn de 3.000 viatgers, que patiran retards en haver de viatjar en altres vehicles, detallen fonts de la companyia a Europa Press.

Segons les mateixes fonts, el nombre de baixes habitual en aquestes dates es situa en una dotzena, però, des del divendres i amb especial incidència hui s'ha produït un augment sobtat, fins a arribar a 23, la qual cosa ha obligat a la supressió de més de vint trens, una circumstància per la qual Renfe lamenta les molèsties als usuaris.

L'entitat va informar la setmana passada de l'adaptació de l'oferta de Rodalia del nucli de València fins al pròxim 9 de gener, amb l'objectiu d'adequar-la a la demanda durant aquest període.

El pla és oferir diàriament 272 trens de Rodalia. La majoria de combois en hora punta circularan amb el doble de capacitat durant tot el període nadalenc. L'operadora reforça els trens en aquells horaris en els quals s'estableix una major demanda i reajusta temporalment el servei d'algunes circulacions en hora barre amb menor trànsit de viatgers.

"Un drama que veiem tots els dies"

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha qualificat aquest divendres de "drama" que "veiem tots els dies" la situació de la Rodalia en la Comunitat Valenciana i espera que el Govern puga fer la transferència de les competències que se li han demanat perquè la Generalitat puga portar a cambo una mobilitat de proximitat integrada.

Així ho ha indicat en la roda de premsa després del ple del Consell, en ser preguntada per les aglomeracions que es registren en aquest servei i donat el context de la pandèmia. "Les aglomeracions no són competència de la Generalitat", ha recordat, i ha subratllat que s'ha demanat la transferència al Govern, també del personal dels recursos "perquè si no faríem un pa com unes coques".

A més, ha apuntat que "té tot el sentit del món que la mobilitat de proximitat es gestione des de l'administració de proximitat, que és l'autonomia, i que es puga fer una mobilitat integrada, amb Rodalia, FGV i xarxa d'autobús".

Sobre aquest tema, ha assenyalat que la situació és "un drama, el veiem tots els dies amb cancel·lacions i retards", per la qual cosa esperen que es done finalment el traspàs per a integrar totes les xarxes i fer una mobilitat "més sostenible i eficaç". "La gent es mou en aquests transports a milions; les inversions se les ha emportades l'AVE, la gent el que utilitza diàriament és el bus, el metre o Rodalia i ací és on hem d'invertir", ha resolt.

NOUS MAQUINISTES

Així mateix, Renfe recordava que continua la incorporació de nous maquinistes en el nucli de València i el seu procés de formació i homologació. La companyia espera sumar tots aquests maquinistes al servei i normalitzar la situació de les puntuals supressions per complet en els pròxims mesos. Aquest procés conviu amb les jubilacions, la qual cosa està generant una falta circumstancial de personal de conducció que impacta en el servei normal programat, assenyalen.

Unificar els processos de desvinculació de maquinistes sortints i l'adscripció al gràfic dels nous maquinistes, recentment incorporats, juntament amb la mobilitat d'agents de conducció procedents d'altres serveis de la companyia és "una situació complexa que genera suspensions en determinats serveis de rodalia", asseveren.

Des de la companyia constaten, a més, que la pandèmia ha impactat directament en Renfe en tota Espanya, "amb especial incidència en la plantilla de la residència de València". El coronavirus va alentir el procés de convocatòria d'Ocupació Pública de nous maquinistes de 2020 i va retardar la de 2021 fins a la finalització de l'Estat d'Alarma, el passat 9 de maig.

Les incorporacions previstes permetran a Renfe aconseguir una plantilla de 5.720 maquinistes, la xifra més alta des que es va aprovar el Pla d'Ocupació en 2016, i que desapareguen aquestes supressions aleatòries que es produeixen en els serveis de Rodalia.

Arxivat a:

Destacats