La rabosa torna a Les Moles de Paterna

Des de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles han mostrat el seu entusiasme amb la presència d'aquest animal

Guardar

Imatge d'arxiu d'una rabosa
Imatge d'arxiu d'una rabosa

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles ha anunciat amb gran entusiasme el retorn de la rabosa (Vulpes vulpes) al seu hàbitat natural en Les Moles, en el municipi de Paterna. Aquest emocionant esdeveniment, acompanyat d'albiraments recents de garduñas i teixons, destaca l'excel·lent estat dels corredors biològics que connecten Les Moles amb La Vallesa i la resta del Parc Natural del Túria.

Per a la Coordinadora, la presència d'aquestes espècies emblemàtiques en Les Moles és un testimoniatge de l'èxit dels esforços de conservació i de la creació d'un entorn favorable per a la fauna silvestre. El retorn de la rabosa, juntament amb les garduñas, teixons, cogullades i cotxes cua-roges, és una prova contundent de l'efectivitat de les mesures de protecció i ressalta la necessitat de perseverar en la preservació d'aquest paratge, mantenint-lo al marge de les planificacions urbanístiques o d'infraestructures.

"Poder presenciar el retorn de la rabosa i la presència d'altres espècies clau en la cadena tròfica, com les garduñas i teixons en Les Moles, és un indicador summament positiu de l'estat del nostre paratge natural i de la funcionalitat dels corredors biològics que connecten Les Moles amb la resta del Parc Natural del Túria", afirma Paco Collado, tècnic mediambiental i membre destacat de la Coordinadora. "Això reflecteix els esforços conjunts de la societat civil paternera per a preservar i restaurar la biodiversitat en la zona", afig.

Els corredors biològics exerceixen un paper crucial en la preservació de la diversitat biològica, ja que permeten l'intercanvi genètic i la migració d'espècies entre àrees naturals protegides. L'establiment d'aquests corredors és essencial per a combatre la fragmentació dels hàbitats naturals i fomentar la supervivència a llarg termini de les espècies silvestres.

La Coordinadora per la Protecció dLes Moles continuarà col·laborant estretament amb les institucions encarregades de la conservació del medi ambient i recorda que el paratge encara enfronta l'amenaça d'un recurs que busca eliminar la seua inclusió dins del Parc Natural del Túria. De prosperar aquest recurs, els habitants de Paterna es quedarien sense aquest valuós espai per a practicar senderisme, ciclisme de muntanya, crossfit, passejar als seus gossos i gaudir d'activitats a l'aire lliure en general. Les Moles és un lloc on la fauna silvestre i les comunitats humanes coexisteixen en harmonia.

Des de la Coordinadora també es destaca la importància de les raboses en el manteniment de l'equilibri ecològic i la prevenció d'una proliferació excessiva de conills i altres rosegadors en la zona. Així mateix, se sol·licita a l'ajuntament la implementació de mesures per a evitar atropellaments de fauna en els voltants del paratge, tal com ha denunciat l'associació Caça Serps de Paterna.

Destacats