Poc abans d'aparéixer el sol sobre el cel de la Comunitat Valenciana, un estrany tren de llums ha creuat el cel, alçant la sorpresa d'aquells que ja es trobaven desperts. El succés ha ocorregut a les 6.30 hores del matí, i el fenomen s'ha pogut veure en gran part del territori.
Les llums, que tenien un recorregut de nord-oest a sud-est, s'han pogut veure durant uns pocs minuts, ja que avançaven amb una gran velocitat i una darrere de l'altra de manera mil·limètrica i amb una gran lluentor.
Aquest tren de llums es tracta d'un nou intent del milionari Elon Musk, una constel·lació de satèl·lits anomenada Starlink, que té com a finalitat que la Internet d'alta velocitat arribe a tots els punts del planeta, sense necessitat de cablejat, però sí amb un dispositiu especial que la mateixa empresa posa a la venda per 390 euros i un cost mensual de 70 euros. Per això intenta crear una enorme xarxa de satèl·lits de comunicacions a través de Space X, la seua empresa aeroespacial.
El tren de llums que s'ha vist a València correspon a l'últim llançament fet per la companyia del magnat estatunidenc. Els mateixos es llancen en un coet, i quan arriben a l'altura desitjada s'alineen per a després desplegar-se pel cel.
A més, segons la web Findstarlink, el succés es podrà veure de nou el 7 de setembre a les 6.28 hores per 2 minuts, i el 9 de setembre a les 9.26 hores per 4 minuts.
Contaminació lumínica espacial
Veure el cel és essencial per a molts científics i una cosa natural en l'ésser humà. Malgrat això, des de la Terra cada vegada s'està tornant més complicat veure el firmament a simple vista i fins i tot amb equips especialitzats, per culpa de la contaminació lumínica. Segons l'últim atles de contaminació lumínica, més del 80% de la població pateix aquest tipus de contaminació en un 23% de la superfície terrestre.
Aquesta contaminació ve principalment de les llums terrestres, però en els últims anys ha augmentat la part que ve del fem espacial i els satèl·lits. Segons un estudi de la Royal Astronomical Society, aquest tipus d'objectes han incrementat la contaminació lumínica del cel en un 10% en les últimes dècades.
I aquest pla del magnat estatunidenc no ajudarà al fet que això pare. Dels més de 4.000 satèl·lits que actualment envolten la Terra, uns 1.700 pertanyen a la xarxa Starlink, que continua sumant satèl·lits. És per això que des de diverses associacions científiques demanen una regulació en aquest tema, perquè si s'arriben a complir els objectius d'Elon Musk, més de 40.000 satèl·lits podrien orbitar la terra en un futur no gaire llunyà, impedint així moltes investigacions científiques.