Set mesos. Este és el temps que porta la ciutat de València i la seua àrea metropolitana sense servici de metro nocturn. Des que la DANA va assolar la província el passat 29 d'octubre de 2024, Metrovalencia va suspendre els horaris a la nit en totes les seues línies, algunes d'elles especialment afectades pels efectes de la riuada. No obstant això, esta situació podria canviar en les pròximes setmanes, ja que, des de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), han establit que el metro nocturn podria tornar al costat de la reobertura del tram València Sud-Castelló, que s'estima per a dissabte que ve 21 de juny.
Així ho va assegurar Alfonso Novo, gerent d'FGV, qui va explicar que la intenció de la companyia és reprendre els horaris de nit alhora que es recupera tota la xarxa afectada per les inundacions. No obstant això, cal tindre en compte que la prioritat és restablir el 100% del servici de metro diürn i, una vegada es donen les condicions tècniques òptimes i es garantisca la seguretat en totes les infraestructures, pensar a tornar a circular en la franja nocturna.
Si bé la Generalitat va assenyalar el dissabte 21 de juny com a possible data de reobertura total de les línies de Metrovalencia, és important tindre en compte que pot haver-hi canvis. De moment, s'estan realitzant proves d'electrificació i circulació sense passatgers en diversos dels trams més afectats per la força de l'aigua.

11,6 milions d'inversió
Sens dubte, un dels llocs més afectats va ser el segment entre la parada de València Sud i el municipi de Castelló. Esta zona dona servici al llarg de 50 quilòmetres i més de 20 estacions. Localitats de l'Horta Sud i la Ribera es van quedar sense servici després de la riuada, i així continuen fins al dia de hui. Paiporta, Torrent o el Barranc de Poyo són alguns dels punts més danyats, ja que l'aigua va afectar túnels, sistemes elèctrics, vies ferroviàries, senyals i, sobretot, les mateixes estacions.
Per este motiu, la Generalitat ha invertit més de 125 milions d'euros per a poder recuperar tota la xarxa del metro, dels quals 11,6 milions corresponen específicament a la restauració d'este tram en concret. Per a això, s'han fet treballs de renovació de vies i catenàries, substitució d'aparells elèctrics, instal·lació de nous sistemes d'electrificació, reparació d'infraestructures i millores en el drenatge de punts propensos a inundacions.
La bona notícia és que les labors de reconstrucció semblen anar en la direcció correcta, ja que dimarts passat 3 de juny van donar principi les proves de rodatge en el tram Torrent-Castelló i, tres dies després, va ocórrer el mateix entre València Sud i Torrent. Encara així, l'empresa de ferrocarrils de la Generalitat encara es troba avaluant com responen els sistemes a la tensió elèctrica, la frenada automàtica i la circulació dels combois.
Un servici clau en l'àrea metropolitana
Des del passat 29 d'octubre, uns 200.000 usuaris s'han vist afectats per l'absència del metro nocturn. Entre ells, destaquen especialment els joves, els usuaris sense vehicle propi i els treballadors de sectors amb horaris fins a altes hores de la nit, com l'hostaleria o l'oci.
Abans de la suspensió d'este servici, el metro circulava aproximadament cada 20 o 30 minuts entre la mitjanit i les 03.00 hores de la matinada. Un horari que, de cara a estiu, resulta molt atractiu.
No obstant això, cal tindre en compte que, durant la temporada estival, Metrovalencia aplica un servici amb freqüències reduïdes. Així, els dies laborables passen a tindre els mateixos horaris de pas que es realitzen els dissabtes, és a dir, major amplitud de temps d'espera entre els combois. Això es traduïx en menys trens per línia, tant durant el dia com a la nit. Així mateix, amb l'ampliació de les freqüències, en lloc de cada 20 minuts, els vagons circulen cada 30 0 40.
Per tant, encara que el 21 de juny puga reprendre's el servici de metro nocturn, és important estar atent als possibles canvis en les freqüències. Per a mantindre's informat, es pot acudir a la web de Metrovalencia, així com seguir les xarxes oficials, on es pot accedir a les dades i actualitzacions en temps real.
En el cas que el metro nocturn es reprenga com funcionava abans de la DANA, les línies que comptaran amb rodatge durant la nit seran: la 1 (Bétera – Villanueva de Castellón), la 2 (Llíria – Torrent Avinguda), la 3 (Rafelbunyol – Aeroport), la 5 (Marítim – Aeroport), la 7 (Marítim – Torrent Avinguda) i la 9 (Alboraia Peris Aragó – Riba-roja de Túria). Amb això, més de 70 estacions i 30 municipis de l'àrea metropolitana de València comptaran amb trens de matinada.
En conclusió, encara que la data oficial encara no està completament assegurada, tot apunta al fet que el 21 de juny tornarà el metro nocturn o, en defecte d'això, a la fi de juny d'este mateix any. Això, sens dubte, suposarà un alleujament per a milers de veïns dels pobles pròxims a València, que a poc a poc podran tornar a la normalitat després de set mesos de completa incertesa.