El poble valencià que podria decidir qui governa a cara o creu

Es tracta del municipi de Xestalgar, situat en la comarca dels Serrans

Guardar

Xestalgar, el poble valencià l'alcaldia del qual podria decidir-se a cara o creu
Xestalgar, el poble valencià l'alcaldia del qual podria decidir-se a cara o creu

A vegades, la democràcia presenta situacions inusuals i sorprenents. És el cas del municipi valencià de Xestalgar, on les eleccions municipals estan marcades per un resultat insòlit: tant el Partit Popular com el PSOE obtenen exactament el mateix nombre de vots, 207, la qual cosa porta al desempat en l'elecció dels set regidors que conformaran l'hemicicle.

La legislació electoral espanyola estableix que els alcaldes són triats en la mateixa sessió en la qual es constitueixen les corporacions locals, una vegada proclamats els resultats electorals. Els regidors participen en aquest procés, però només aquells que encapçalen les llistes poden optar al lloc d'alcalde. Si un candidat aconsegueix obtindre la majoria absoluta dels vots, se li proclama electe i es converteix en alcalde. No obstant això, si cap candidat aconsegueix aquesta majoria, s'aplica la regla del "major nombre de vots populars" per a determinar a l'alcalde.

En el cas de Xestalgar, es presenta un empat a 207 vots entre el Partit Popular i el PSOE, la qual cosa genera la necessitat de recórrer al sorteig com a mesura de desempat, tal com estableix la LOREG. El municipi, prèvia aprovació de la Junta Electoral, té la facultat de decidir el tipus de sorteig a utilitzar. En el passat, hem presenciat situacions on es llança una moneda a l'aire, es juga a "pedra, paper o tisora" o s'utilitza el clàssic "parells o senars" i fins i tot es tira un bingo.

Aquest tipus de desenllaços sorprenents no són exclusius de Xestalgar. En diferents municipis espanyols, al llarg de la història democràtica, s'han presentat empats en els resultats electorals. ALS Hostalets de Pierola (Anoia), es va decidir llançant una moneda a l'aire en una elecció municipal on el nombre de vots entre ERC i el PSC va estar extremadament ajustat. Escopete (Guadalajara) també va viure una situació similar, on un empat tècnic en el nombre de vots entre el PP i el PSOE es resol a través de l'atzar.

L'element del sorteig en aquestes situacions, encara que puga semblar anecdòtic, compleix amb el propòsit de desempatar i garantir que no hi haja vacants en l'alcaldia. A més, impulsa a les forces polítiques a buscar acords per a obtindre la majoria absoluta, evitant la necessitat de repetir els comicis.

 

Destacats