Un operari de Renfe de Gandia es nega a expedir un bitllet per demanar-lo en valencià

Compromís denuncia que l'usuari va perdre el tren al no ser atés i porta l'assumpte al Senat

Guardar

Un tren de Rodalia de Renfe
Un tren de Rodalia de Renfe

Nou cas de discriminació lingüística per parlar valencià en la Comunitat Valenciana. En aquest cas, els fets han ocorregut en l'estació de Renfe de Gandia.

Segons afirma Compromís, els fets van ocórrer en l'estació de tren de la capital de La Safor, quan un usuari va voler comprar un bitllet d'anada i tornada a València en la taquilla i l'operari no li el va voler expedir fins que no canviara de llengua, cosa a la qual es va negar.

Tal com ha denunciat el ciutadà afectat, dimecres passat va perdre el tren de les 9.12 hores amb eixida des de Gandia direcció València, de la línia C-1 de Rodalia, pel fet que l'empleat de la venda de bitllets de l'estació no l'ha volgut atendre per parlar-li en valencià. En demanar "un bitllet d'anada i presa a València" se li ha exigit que li ho diguera en castellà.

"El servei ferroviari és un servei públic, i la gent valencianoparlant té tot el dret a usar la seua llengua per a poder demanar els bitllets, ja que no es va exigir que se li contestara en valencià, sinó simplement que se li vengueren els bitllets. Està clar que el motiu no va ser no entendre el valencià, perquè en una zona valencianoparlant i una sola frase habitual en la compra de bitllets, és perfectament comprensible per molt analfabeta que siga una persona", afirma Compromís en el seu escrit al Senat.

En aquest sentit, des de Compromís es recorda que "és el nostre dret poder dirigir-nos a qualsevol administració en la nostra llengua i el fet que no ens atenguen, una discriminació i una vulneració absoluta dels drets i llibertats dels valencians i de les valencianes, emparats tant en l'Estatut d'Autonomia, la Llei d'ús i altres lleis al respecte".

De fet, el senador de Compromís, Carles Mulet, ja ha registrat una bateria de preguntes escrites al respecte dirigides en el Govern central. "Nosaltres continuarem reivindicant i fomentant l'ús i el respecte cap a la nostra llengua, que parlen milions de persones, i no permetrem cap discriminació cap a les persones valencianoparlants", afirmen des de la formació.

Destacats