OMS creu que òmicron no serà l'última variant: "Com més circule el virus, més risc d'una nova més mortal"

Guardar

El doctor Bruce Aylward, assessor de l'OMS
El doctor Bruce Aylward, assessor de l'OMS

El doctor Bruce Aylward, assessor sènior de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), no creu que la variant òmicron vaja a ser l'última del virus de la COVID-19, per la qual cosa ha advertit de la possibilitat que en el futur sorgisca una més mortal mentre continue circulant el virus.

"Òmicron probablement no serà l'última variant de la COVID-19. No ho sabem encara, però com més circule el virus, més possibilitats hi ha que sorgisca una nova variant més mortal que òmicron", ha alertat en roda de premsa aquest dimecres.

Al fil, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha recordat que la setmana passada es van notificar més de 15 milions de nous casos de COVID-19 a tot el món, "el major nombre de casos notificats en una sola setmana". "I sabem que es tracta d'una subestimació", ha puntualitzat.

No obstant això, ha detallat que el nombre de morts setmanals notificades "s'ha mantingut estable des d'octubre de l'any passat, amb una mitjana de 48.000 morts setmanals". "Encara que el nombre de pacients hospitalitzats està augmentant en la majoria dels països, no està al nivell de les ones anteriors", ha celebrat.

Al seu judici, això es deu "possiblement" a la menor gravetat d'òmicron i a la immunitat generalitzada per la vacunació o la infecció prèvia. En qualsevol cas, ha enviat un missatge de prudència a la població: "Encara que òmicron causa una malaltia menys greu que delta, continua sent un virus perillós, especialment per als qui no estan vacunats. Quasi 50.000 morts a la setmana són 50.000 morts de més. Aprendre a viure amb aquest virus no significa que puguem, o deguem, acceptar aquest nombre de morts".

Sobre el pronòstic que un 50 per cent dels europeus es contagiarà amb òmicron en els pròxims dos mesos, l'epidemiòloga líder de l'OMS, Maria van Kerkhove, ha assenyalat que existeixen "les eines per a planejar i evitar que es complisca". "Demanem a tots que ens ajuden a reduir la transmissió", ha agregat.

Per part seua, Aylward s'ha mostrat impressionat amb la gran crescuda d'òmicron: "La corba de l'epidèmia és sorprenent. En 30 anys treballant amb malalties infeccioses mai havia vist gens igual. Cal fer tot el possible per a frenar els contagis".

L'OMS CONTINUA REBUTJANT L'ENDÈMIA

Van Kerkhove ha rebutjat que, de moment, estiguem entrant en una fase d'endèmia. ""No hi haurà una situació endèmica en un país mentre en la resta del món continua havent-hi una pandèmia. Així no és com funciona. El que passarà en la primavera depén de nosaltres. El coronavirus es farà endèmic, no hi ha dubte d'això, però no som ací encara. Estem a la meitat d'una pandèmia", ha reivindicat.

Per part seua, Tedros ha instat a "no permetre que aquest virus tinga via lliure ni baixar la guàrdia, especialment quan hi ha tantes persones en el món que segueixen sense vacunar-se". "A Àfrica, més del 85 per cent de les persones encara no han rebut una sola dosi de vacuna. No podrem acabar amb la fase aguda de la pandèmia si no tanquem aquesta bretxa", ha ressaltat.

Mateixa opinió ha expressat el director executiu del Programa d'Emergències de l'OMS, Mike Ryan, qui opina que "no és el moment de rendir-se". "No és el moment de declarar que aquest és un virus benvingut. No és benvingut cap virus que mata a la gent", ha defensat.

Tedros ha afegit que "la immensa majoria de les persones ingressades als hospitals de tot el món no estan vacunades". "Encara que les vacunes continuen sent molt eficaces per a prevenir la malaltia greu per COVID-19 i la mort, no impedeixen totalment la transmissió. Una major transmissió significa més hospitalitzacions, més morts, més persones sense treball, inclosos professors i treballadors sanitaris, i més risc que sorgisca una altra variant encara més transmissible i més mortal que òmicron", ha avançat.

Igualment, ha sostingut que aquest gran nombre de casos de COVID-19 "també suposa una major pressió sobre uns treballadors sanitaris ja sobrecarregats i esgotats". "Protegir les persones de major risc també ajuda a protegir els sistemes de salut i als treballadors sanitaris, que una vegada més estan sotmesos a una major pressió a causa de la càrrega d'òmicron. Els treballadors sanitaris han fet tot el possible per a protegir-nos durant dos anys; tots hem de fer la nostra part per a protegir-los, vacunant-nos i prenent precaucions per a evitar infectar-nos o infectar a una altra persona", ha reblat.

Arxivat a:

Destacats