Així serà la nova PAU: més temps, s'elimina la prova de maduresa i es podrà triar entre Història d'Espanya o Filosofia

Enguany les proves d'accés a la universitat seran els dies 6, 7 i 8 de juny en convocatòria ordinària; i el 4,5 i 6 de juliol en extraordinària

Guardar

Persones esperant a realitzar un examen
Persones esperant a realitzar un examen

El Ministeri d'Educació ja ha publicat l'esborrany del reial decret en el qual s'especifica com seran els exàmens de la PAU (Proves d'accés a la universitat). Aquest document inclou alguns canvis respecte a les proves encara que encara no s'ha aprovat perquè ha de ser revisat pels departaments d'Educació de cada comunitat autònoma.

En aquest sentit, un dels principals canvis és l'augment de temps per a completar cada examen. D'aquesta manera, l'alumnat preuniversitari tenia, fins ara, 90 minuts per a acabar les proves; mentre que ara aquest temps s'ha incrementat fins als 105 minuts. Quinze minuts amb els quals el Ministeri d'Educació, dirigit per Pilar Alegria, cerca facilitar "la lectura de l'exercici, la seua anàlisi i producció".

Un altre dels canvis en el document és que l'estudiantado que es present a aquests exàmens per a accedir a la formació universitària, podran triar entre realitzar l'examen d'Història d'Espanya o Història de la Filosofia, que ara es converteix en una asigatura obligatòria en batxillerat. Así, aquesta elecció es produirà quan es matriculen en l'EBAU.

Un grupo de estudiantes esperando para hacer un examen de la PAU
Un grup d'estudiants esperant per a fer un examen de la PAU

Aquest esborrany també contempla l'eliminació de la prova de maduresa que el departament de la ministra Alegria havia introduït en l'últim any. Es tracta d'un examen en el qual l'alumnat ha de consultar una sèrie de documents sobre un mateix tema (d'actualitat, humanístic o científic, entre uns altres) que al seu torn està relacionat amb les assignatures que han cursat en batxillerat.

Amb aquesta prova, el Ministeri pretenia que l'alumnat poguera demostrar les competències acadèmiques adquirides a partir de la teoria que havia aprés durant el curs; però també aplicant altres capacitats pràctiques. En definitiva, Educació buscava "valorar la capacitat de l'alumnat per a analitzar, valorar, extraure informació o interrelacionar tota aqueixa documentació, de forma més o menys guiada a través de les preguntes o propostes".

Lluny d'una EBAU uniforme entre regions

Encara que aquest document ha introduït modificacions que canviaran com han sigut fins a aquest moment els éxamenes d'accés a la universitat, no contempla novetats ajuste a la uniformitat de les proves entre comunitats. Per aquesta raó, cada regió seguirà tenint un examen diferent segons les concepcions dels seus departament d'Educació.

 

Destacats