Un nou medicament aconsegueix esvair el càncer de còlon en tots els pacients d'un estudi

De les 18 persones que van ser tractades, el fàrmac va ser efectiu en totes i cadascuna d'elles

Guardar

Metge atén un pacient
Metge atén un pacient

Un nou fàrmac que s'està estudiant ha aconseguit fer desaparéixer per complet el càncer de còlon a 18 persones. Si bé la mostra de l'estudi és xicoteta, aquestes persones es van sotmetre a dostarlimab durant sis mesos i va aconseguir convertir en indetectable mitjançant examen físic, endoscòpia, escanejos PET i ressonàncies magnètiques.

El New York Times ha informat que els pacients que van participar en l'assaig el van fer com a alternativa a altres tractaments més invasius com la radioteràpia o la quimioteràpia, però pensant que després haurien de sotmetre's a ells igualment. No obstant això, no va ser necessari.

Segons detallen, aquest fàrmac exposa les cèl·lules canceroses amb l'objectiu que el sistema immunitari les identifique i les destruïsca. El tractament, per tant, dura sis mesos i els pacients reben una dosi del medicament cada tres setmanes, encara que cadascuna d'aquestes va costar 11.000 dòlars.

L'estudi també assenyala que, en mitjana, un de cada cinc pacients pateix alguna reacció adversa en prendre inhibidors de punts de control immunitari com dostarlimab. Entre el 3% i el 5% dels pacients que prenen inhibidors de punts de control presenten complicacions més greus, encara que la majoria de les reaccions són controlables. Tan sols hi ha excepcions en les quals els pacients presenten feblesa muscular i dificultat per a engolir i mastegar.

Els experts no van detectar al llarg de l'administració del fàrmac cap complicació clínica significativa. No obstant això, experts en la matèria afirmen que això significa que o bé no van tractar a suficients pacients o que, d'alguna manera, aquests tipus de càncer són diferents".

Aquest estudi va sorgir d'un assaig clínic realitzat en 2017 en el qual van participar 86 persones amb càncer metastàtic en diverses parts del cos. Així, suposa un canvi substancial de la vida de les persones que poden evitar la quimioteràpia després de la prova amb dostarlimab.

Arxivat a:

Destacats