Nogales: "Aquest premi és un reconeixement a tots els mestres inconformistes que aposten per un ensenyament actiu i participatiu"

El valencià Francesc Nogales s'ha convertit en el millor professor de Primària de tota Espanya en concedir-li el premi Educa Abanca

Guardar

El professor de Primària de Quart de Poblet, Francesc Nogales
El professor de Primària de Quart de Poblet, Francesc Nogales

Professor de tercer i quart de Primari en el col·legi San Enrique de Quart de Poblet, Francesc Nogales ha sigut triat com a millor docent d'Espanya en els premis Educa Abanca. Després de quedar durant diversos anys finalista, en aquesta ocasió, s'ha alçat amb aquest reconeixement a la labor que exerceix a les aules, lloc d'on va eixir la nominació. I és que si alguna cosa caracteritza a aquests premis és que són les mateixes famílies i l'alumnat els qui proposen a les persones candidates.

València Extra ha parlat amb Francesc Nogales, que s'ha mostrat "molt agraït" pel premi. "És una grandíssima alegria, però no em considere el millor docent d'Espanya. Hi ha moltíssims mestres que realitzen una grandíssima labor pedagògica". Per aquest motiu, "aquest premi és, sobretot, un reconeixement als i les docents inconformistes, que intenten buscar un model educatiu participatiu, d'aprenentatge actiu i en el qual l'alumnat se senta a gust".

I és que es podria dir que la innovació forma part del seu ADN. Per exemple, abans de la pandèmia, organitzava tallers de matemàtiques als quals assistien tant l'alumnat, com les famílies, i participaven en escape room amb reptes matemàtics. "Jo no dic que la metodologia clàssica calga rebutjar-la, però crec que cal fer-li un gir per a fer-la molt més atractiva, i et pose un exemple: els dictats. Els dictats són molt útils, però es poden plantejar de manera diferent. En les meues classes, fem grups i cadascun té un número. Al qual li toca, cerca la frase que li correspon, i que està pegada en les parets, i la llig als seus companys. És un dictat, però col·laboratiu. També, per descomptat, introduir noves tecnologies, la realitat augmentada o activitats manipulatives perquè l'aprenentatge cal tocar-ho".

No obstant això, i malgrat la satisfacció que ha suposat aquest reconeixement, per a Nogales "el millor premi és comprovar que els meus alumnes aprenen. Aquests dies estic rebent missatges d'antics alumnes que em diuen com els agradaven les meues classes o, per exemple, una alumna que ha començat a estudiar magisteri per mi, i la sensació és increïble".

Es defineix com un privilegiat per poder treballar en el que li agrada – "tots hauríem d'aspirar a això" – però, a més, destaca "la llibertat que tinc a l'hora d'ensenyar com a mi m'agrada. És una sort que el col·legi em permeta desenvolupar-me com a mestre i que les famílies valoren el meu treball". I aquesta passió per la docència la trasllada també a altres àmbits. De fet, Francesc Nogales forma part del grup de treball que dissenya els continguts del canal infantil Clan.

Finalment, ha assenyalat la importància de "donar més veu al professorat". "Hi ha com una visió catastròfica de l'educació espanyola, però realment crec que gaudeix de molt bona salut. Així i tot, crec que és important apostar per la formació i per crear espais que generen coneixement. És necessari animar a aquells mestres que realitzen projectes innovadors a les aules, que funcionen, que ho compartisquen, que isquen de l'armari, perquè és l'única manera que no es perda".

Altres finalistes valencians

A més de Francesc Vicent Nogales, altres docents de la Comunitat Valenciana han sigut destacats entre els finalistes. Entre ells figuren Vicente Monleón Oliva, del Col·legi San José i San Andrés de Massanassa, i María Dolores Legidos Torregrosa, del Col·legi Fomento Aitana Torrellano, en la secció d'Educació Infantil.

En Educació Primària, han resultat finalistes Irene Alegría Mercé del CEIP Les Arts; Bernardo Jareño Manclús del CEIP Alberto Sols de Sax; i Joaquín Marzá Mercé CP Hurchillo "Manuel Riquelme", de Hurchillo, a Orihuela.

En Secundària i Batxillerat apareixen Asunción Cornelles Company, del CE Marni de València, Zaida López Alberola, de l'IES Doctor Peset Aleixandre de Paterna i Rosa María Yagüe Mayans, del Col·legi Las Colinas Real de Gandia; mentre que en FP destaquen Consuelo Maciá Castillo de l'IES 8 de Marzo d'Alacant i Alfredo Pachés García, del CIPFP Misericordia de València.

Finalment, en Educació No Formal, els triats són Encarnación Moreno Zambudio de Rendiment Espai Salut de València, i María del Pilar Rico Rebolo d'Ideal Academy d'Altea; i en Universitat, Manuel Cuadrado García, de la Universitat de València.

Arxivat a:

Destacats