Naix el 024, el telèfon d'atenció a la conducta suïcida

Aquesta línia gratuïta, operativa des de hui, funcionarà les 24 hores de cada dia de l'any i serà anònima i confidencial

Guardar

Una dona atén un menor amb problemes de salut mental
Una dona atén un menor amb problemes de salut mental

El telèfon d'atenció a la conducta suïcida ja és una realitat. Hui ha entrat en funcionament el 024, una nova línia, totalment gratuïta, anònima i confidencial, que estarà operativa les 24 hores del dia, els set dies de la setmana.

Es tracta d'un servei impulsat pel Ministeri de Sanitat i gestionat per Creu Roj, que té com a principal objectiu atendre les persones amb el risc de suïcidi d'una manera immediata, una eina que pot ser diferencial per a salvar vides.

A l'altre costat de la línia treballarà un equip d'experts compost per psicòlegs i tècnics d'emergències que avaluaran la situació i activaran els serveis d'emergència de cada comunitat autònoma.

Un home fa ús d'un telèfon mòbil
Un home fa ús d'un telèfon mòbil

Un servei inclusiu

Així mateix, el seu ús s'obri a tots els ciutadans i ciutadanes sense necessitat de registre previ. A més, durant les telefonades estarà prohibida la publicitat, l'entreteniment o la comercialització, venda i ús de la trucada per a la venda futura de serveis comercials. A més, tindrà caràcter permanent, no podent prestar-se de manera temporal, per exemple, durant determinades campanyes.

Igualment, en la prestació es vetlarà perquè els usuaris amb discapacitat auditiva o de la parla disposen de les facilitats que permeten la seua adequada atenció, tenint en compte les seues necessitats específiques.

11 suïcidis i 220 intents al dia a Espanya

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, destaca la utilitat del telèfon 024 per a ajudar en la prevenció de suïcidis, assegurant així que aquesta eina pot "ser la vida", assegurant que es tracta d'un servei "molt demandat" entre la societat, i un compromís del Govern. "Calia passar del silenci al debat, i del debat a l'acció, i aquesta és la primera línia d'acció", incideix.

Cal recordar que en 2020 prop de 4.000 persones es van suïcidar al conjunt de l'Estat mentre que tots els indicadors coincideixen que, durant la pandèmia, els problemes de salut mental han augmentat. Segons dades del mes d'abril exposats al Senat per un grup d'experts, onze persones se suïciden cada dia a Espanya i 220 ho intenten. "El Govern tenia clar que havíem d'actuar i, per això, hem actualitzat, entre altres mesures, l'estratègia de salut mental", assevera Darias.

La posada en marxa d'aquest servei telefònic s'engloba dins de la primera línia d'actuació del Pla d'Acció de Salut Mental, dotat amb 100 milions d'euros, i impulsat pel Govern estatal el mes d'octubre passat. Aquest pla complementa l'Estratègia de Salut Mental aprovada l'any 2006, que des del 2019 es treballa en la seua renovació amb la participació d'experts i de persones amb malaltia mental, incorporant l'especialitat de psiquiatria infantil i adolescent a la Formació Sanitària Especialitzada.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del SNS, en La Moncloa, a 2 de febrer de 2022
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una roda de premsa

Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental

Des de la Comunitat Valenciana també es treballa en aquesta línia i actualment s'està elaborant un Pla Valencià d'Acció en l'àrea de la Salut Mental. Concretament, el mes d'abril passat van finalitzar les sessions de la Convenció ciutadana, organitzades per Presidència, que va comptar amb 70 ciutadans i ciutadanes triats mitjançant un sorteig cívic.

Les conclusions d'aquesta primera iniciativa se centren en l'elaboració d'un estudi sobre la situació de la salut mental en la Comunitat Valenciana; el coneixement sobre l'accés a aquests recursos i sobre els drets de les persones amb problemes de salut mental; l'ampliació de l'atenció i dels recursos destinats a aquesta matèria; la formació dels professionals en l'àmbit sanitari i educatiu; així com l'augment de la prevenció i de la visibilitat dels problemes de la salut mental.

Arxivat a:

Destacats