Més de 6 milions de cotxes no podran entrar en les Zones de Baixes Emissions: està el teu entre ells?

Les ciutats de més de 50.000 habitants hauran d'aplicar les zones de baixes emissions aquest 2023, com València, Paterna, Sagunt o Torrent

Guardar

Imatge de vehicles circulant
Imatge de vehicles circulant

Les ciutats de més de 50.000 habitants, com és el cas de València, Torrent, Sagunt o Paterna, hauran d'aplicar les Zones de Baixes Emissions (ZBE) abans de l'1 de gener de 2024. Una mesura que requerirà d'etiqueta mediambiental per a entrar a la zona centre de les ciutats, però que perjudicarà el 28% dels turismes a Espanya. De fet, segons les dades de la DGT (Direcció General de Trànsit), més de 6 milions de cotxes no podran entrar en les Zones de Baixes Emissions de les grans ciutats. Està el teu en la llista?

A les zones delimitades tan sols es podrà accedir si es té una etiqueta mediambiental. Es distingeixen quatre tipus:

  • Etiqueta '0 emissions' blava: Vehicles més eficients com els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia superior a 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.
  • Etiqueta 'ECO' verd i blau: Vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 quilòmetres, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). Han de complir els criteris de l'etiqueta C.
  • Etiqueta 'C' verd: Vehicles de combustió interna que compleixen amb les últimes emissions EURO. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015, i vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2014.
  • Etiqueta 'B' groga: Vehicles de combustió interna que, si bé no compleixen amb les últimes especificacions de les emissions EURO, sí que ho fan amb anteriors. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l'1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006, i vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.

Si el teu cotxe no disposa de cap d'elles, tindrà l'accés restringit. Així, en la Comunitat Valenciana, les ciutats que hauran d'aplicar la Zona de Baixes Emissions són les següents: Alcoi, Alacant, Benidorm, Castelló de la Plana, Elx, Elda, Gandia, Oriola, Paterna, Sagunt, Sant Vicent del Raspeig, Torrent, Torrevella i Vila-real.

Mesura de l'OCU

Davant aquest panorama, en el qual més de 6 milions de vehicles es veuran afectats, l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) proposa que aquests municipis permeten, almenys, tres entrades a l'any a aquesta mena de cotxes, ja que l'impacte mediambiental és molt limitat i, a canvi, es facilita l'entrada als residents en cas d'urgència (per exemple, per a acudir a l'hospital), a més dels turistes que esporàdicament visiten la ciutat.

Així mateix, demanen a les administracions públiques la construcció d'aparcaments dissuasius en els límits de les Zones de Baixes Emissions i una aposta clara pel transport públic per a facilitar els desplaçaments de les persones afectades.

Destacats