Un metge de Quart de Poblet es nega a atendre a un pacient per parlar en valencià

Plataforma per la Llengua demana a la Conselleria de Sanitat Universal que investigue els fets i prenga mesures en l'assumpte

Guardar

Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut
Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut

"Si em parla valencià, vosté ha d'abandonar la consulta". Aquestes són les paraules que el metge va dir en el Centre de Salut de Quart de Poblet a un pacient valencianoparlant el passat 27 de juny. La Plataforma per la Llengua, que ja ha denunciat els fets, ha assegurat que el traumatòleg hauria negat així a un usuari de sanitat pública el dret a parlar la seua llengua.

Des del Departament de Salut de Manises, del qual depén el centre de salut, han assegurat a EFE que el metge va ser contractat des d'una altra comunitat autònoma i que per això desconeixia la llengua. "A pesar que li va demanar amablement que li parlara castellà, tots dos van iniciar una discussió en el qual va haver d'intervenir la Policia Local", han assegurat.

El pacient, segons el seu relat, va acabar acceptant renunciar a parlar en valencià i li va dir al doctor que li podia parlar en castellà. No obstant això, i segons l'usuari, el doctor li va continuar negant l'assistència sanitària dient-li que "ja no li anava a atendre" i que s'anara de la consulta.

L'ONG del valencià ha assegurat que aquesta actitud de censura contra l'ús del valencià "contradiu l'ús normal i oficial de la llengua, d'acord amb el marc legal existent reflectit en l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que estableixen que la ciutadania té el dret a expressar-se en aquesta llengua sense que es produïsca discriminació o una exigència de traducció". "De fet, que el valencià siga oficial significa també que la persona té dret a rebre una resposta en la seua llengua sense que això li puga suposar un pitjor servei, i podria arribar a ser una responsabilitat penal no atendre l'usuari si corre perill el seu estat de salut per aquesta situació", han afegit.

Plataforma per la Llengua demanarà a la Conselleria de Sanitat realitzar un informe dels fets i informar el personal del centre sobre l'obligació respecte al seu dret legal de garantir l'expressió en valencià de la ciutadania. A més, presentarà una reclamació al Servei Igualtat per a assessorar i orientar a les víctimes de delictes d'odi, en els quals s'inclou els delictes d'odi lingüístics.

Destacats